Focaccia z rozmarynem i szałwią.

Focaccia w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego „chleb z pieca”. Ciasto do wykonania focaccia jest podobne do tego, które używamy do wyrobu pizzy. Jednakże ten chlebek jest bardziej puszysty i służy często jako przystawka albo dodatek do innych dań – a nie jako samodzielne danie. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów tego pieczywa jest focaccia al rosmarino – czyli przyprawione świeżym rozmarynem. Dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na taki chleb ze świeżym rozmarynem, szałwią i solą morską.

Składniki (jeden średni chlebek):

  • Mąka pszenna typ 450 (380g-400g + trochę do podsypywania)
  • Drożdże świeże (12,5g – czyli połowa z ćwiartki kostki 100g)
  • Woda (niecała szklanka- 225ml)
  • Sól morska (łyżeczka + trochę do posypania)
  • Oliwa z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Świeża szałwia

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy soli (jeżeli używamy soli gruboziarnistej warto ją odrobinę rozetrzeć w moździerzu albo zmielić, żeby lepiej się rozeszło w cieście). Wkruszamy też drożdże (co ciekawe nie robimy rozczynu). Dodajemy 6 łyżek oliwy z oliwek i zagniatamy lub mieszamy ciasto, aż nabierze ziarnistej konsystencji (będą pojawiać się widoczne grudki). Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto rękoma, aż nie stanie się gładkie. Generalnie chodzi o to, żeby ciasto było bardzo delikatne i bardzo miękkie. Przekładamy ciasto do czystej, naoliwionej miski i dajemy odpocząć pod przykryciem do wyrośnięcia (aż podwoi objętość) – powinno zająć to od 30 do 90 minut.

Generalnie tradycyjne receptury podają, że warto powtórzyć wyrastanie ciasta jeszcze 2 razy po pół godziny i to w dodatku już w foremce, ale my te kroki pominiemy bo i tak wyjdzie dobrze.

Wyłóż ciasto w naoliwioną foremkę lub naczynie żaroodporne i przygnieć ciasto palcami robiąc charakterystyczne wgłębienia. Posyp listkami rozmarynu i posiekaną drobno szałwią do smaku oraz gruboziarnistą solą. Polej oliwą z oliwek (2 lub trochę więcej łyżek).

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (do 220*C) na funkcji góra/dół lub na odpowiedni stopniu w piekarniku gazowym – zobacz instrukcję użytkowania piekarnika by go dobrać przez ok 20-25 minut. Uważamy, żeby się nie przypiekło za mocno – możemy zmniejszyć temperaturę do 200*C w ostatnich 5 minutach.

Podawać z oliwą z oliwek lub np. z sosem do pizzy ze świeżych pomidorów.

Smacznego!

Podawaj z sosem:

Podstawowy sos do pizzy pełny pomidorowego smaku.

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!