Pizza to wbrew porom bardzo kreatywne danie. Istnieją miliony rodzajów. Każdy może dołożyć swoje ulubione składniki i otrzymać idealną dla siebie potrawę. Szkoda, że pizza w ostatnich latach została sprowadzona do postaci fast fooda, który zamawiamy po północy na imprezie. Nawet w knajpach się nie chce zamawiać pizzę bo dostaniemy tłuste coś, co bez dodatkowych sosów nie da się zjeść. Ja dzisiaj proponuję wam przepis na pizzę, którą chce pokazać, że można zrobić dobrą pizzę nawet w domu, w zwykłym piekarniku. Taką, którą będziecie jeść z apetytem i która zaskoczy waszą rodzinę i znajomych. I nawet starsze pokolenie da się przekonać, że włoski placek może zastąpić raz po raz naszego rodzimego schabowego.
Składniki (ok. 25-30 cm, bardzo sycąca):
- Podstawowe ciasto do pizzy (1 porcja)
- Podstawowy sos do pizzy (1/2 porcji)
- Krewetki (ok. 200g)
- Pietruszka natka (pęczek)
- Czosnek (ząbek)
- Papryczka chili (pół świeżej)
- Kozi ser w plastrach (100g-150g)
- Tarta mozzarella (ok. pół opakowania 200g)
- Ser typu parmezan, starty, w moim przypadku grana padano (ok. 100g)
- Masło (łyżka)
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto według mojego przepisu na podstawowe ciasto do pizzy. Oraz sos do pizzy.
Krewetki możemy użyć obrane, blanszowane i mrożone. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy z oliwek. Obsmażamy krewetki z każdej strony, aż się nie zarumienią i nie zawiną (dosłownie po minucie z każdej strony). Dodajemy podczas smażenia odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki. Ja usmażyłem razem z ogonkami i obrałem już gotowe krewetki- żeby masło nabrało mocniejszego smaku – wykorzystamy je jeszcze. Masło od krewetek dodajemy do podstawowego sosu pomidorowego.
Na rozwałkowany/uformowany placek nakładamy sos pomidorowy i plastry sera koziego. Posypujemy częścią mozzarelli i grana padano. Układamy krewetki. Do tego czosnek pokrojony w drobne paski i papryczkę chili pokrojoną w kółeczka. Na koniec posypujemy resztą sera i posiekaną natką pietruszki (nie wykorzystujemy całości – bo udekorujemy nią też gotową pizzę). Warto tutaj dodać, że ja nakładam składniki na pizzy ułożonej na papierze do pieczenia – wtedy łatwiej mi jest ją przenieść do piekarnika.
Pizzę wstawiamy (przenosimy na papierze na blachę) do dobrze rozgrzanego (przynajmniej przez pół godziny) do 220*C piekarnika na funkcji góra/dół lub odpowiedni stopień w piekarniku gazowym – zobacz instrukcję użytkowania piekarnika by go dobrać. Pieczemy ok. 15 minut. Jeżeli będzie się ser za mocno przypalał to można zmniejszyć temperaturę do 200 stopni w ostatnich 5 minutach pieczenia. Wyjmujemy pizzę i dekorujemy resztą natki pietruszki.
Smacznego!
Do wykonania pizzy użyj: