Do swoich pizz uwielbiam robić sos ze świeżych pomidorów. Swoiste polpa di pomodoro – krojone pomidory. Nie robię gładkiego sosu – chociaż mógłbym go przetrzeć przez sitko, albo zblendować. Dla mnie podany w ten sposób zachowuję pełnię smaku. Lubię gdy pachnie czosnkiem i cebulką oraz oregano i smakuje bardzo pomidorowo. Jest idealny do wszelkiego rodzaju pizz ale także będzie bardzo dobrym dodatkiem do foccacio.
Składniki (ok. 400ml sosu – powinno wystarczyć na dwa placki 25cm):
- Pomidory np. rzymskie albo inne mocno pomidorowe (800g)
- Czosnek (4 ząbki)
- Cebula czerwona (1 średnia)
- Oliwa z oliwek
- Oregano suszone (kilka łyżeczek)
- Sól morska
- Pieprz czerwony (może być zastąpiony zwykłym czarnym lub białym)
- [Opcjonalnie]: Przyprawa oparta o suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyjmujemy gniazda nasienne (przekroić na pół i wyciąć łyżeczką). Kroimy je potem w drobną kostkę.
Drobno siekamy cebulkę i czosnek (możemy wycisnąć przez praskę) i smażymy je na oliwie z oliwek (sporej ilości – kilka łyżek). Najpierw podsmażamy cebulę, po czym dodajemy czosnek uważając by nie zbrązowiał. Po kilku chwilach dodajemy pomidory i przyprawy.
Ja lubię dodać przyprawy opartej na suszonych pomidorach – daje ona dodatkowej słodyczy i smaku naszym świeżym pomidorom. Ostatnio używam przyprawy z suszonych pomidorów, ziół prowansalskich i sera.
Podsmażamy pomidory póki nie puszczą sok i nie zmiękną. Wtedy zobaczymy, że tworzy się sos. Gotujemy do pożądanej konsystencji (ok. 10 minut).