Tagliatelle z sosem z leśnych grzybów i mini klopsikami.

Sezon grzybowy w pełni. Czas by się nacieszyć tymi cudownymi darami lasu. Dania z tym przysmakiem nie muszą być ani skomplikowane, ani pracochłonne. Dostaliśmy grzyby od Pana Kierownika z Oli pracy więc dzisiaj proponuję wam przepyszny, kremowy sos z dużymi kawałkami podgrzybków oraz mini klopsikami z dużą ilością koperku. Wszystko podane z włoskim makaronem tagliatelle.

Składniki (4 spore porcje):

  • Podgrzybki (3-4 garście kapeluszy)
  • Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe (500g)
  • Śmietanka 30% (250g)
  • Wino białe, wytrawne (szklanka)
  • Cebula (1 duża)
  • Czosnek (ząbek, dwa)
  • Pęczek koperku
  • Pęczek pietruszki
  • Jajko (1 sztuka)
  • Bułka tarta
  • [Przyprawy]: Czosnek niedźwiedzi, Tymianek, Pieprz czarny, Czosnek granulowany, Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmujemy się farszem na klopsiki. Do mięsa dodajemy 3 łyżki bułki tartej, posiekany koperek, jajko, posiekany ząbek czosnku, łyżkę czosnku granulowanego, pieprzu do smaku (ja wolę mocniej przyprawić), sól. Mieszamy dobrze, tak jakby wyrabiając „ciasto”. Jeżeli niezbyt dobrze się formuje dodajemy kolejne 2 łyżki bułki. Formujemy małe klopsy. Smażymy je na dobrze rozgrzanej z olejem patelni na rumiano z każdej strony – do gotowości. Po usmażeniu zdejmujemy do miski.

Na tłuszczu z klopsów (możemy dodać jeszcze odrobinę oleju) szklimy cebulę. Po chwili dodajemy pocięte w paski kapelusze podgrzybków (nóżki też mogą być – ale są o tej porze łykowate). Smażymy na średnim ogniu, aż grzyby nie stracą swojej objętości mieszając raz po raz. Jak grzyby się obkurczą dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Dodajemy śmietankę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem , pieprzymy i solimy. Redukujemy w tym czasie gotując makaron (ok. 120g na osobę). Po osiągnięciu odpowiedniej dla nas konsystencji i koloru dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę, nasze klopsy i trzymamy na małym ogniu.

Makaron po odcedzeniu wrzucamy na patelnię z sosem i całość mieszamy. Podajemy dekorując pietruszką.

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!