Pyszny, mocno pomidorowy sos BBQ – idealny do wszelkich mięs z grilla czy pieczonych. Jeżeli się postaracie to uwiniecie się z nim w godzinkę! Od zrobienia podstawowego ketchupu do sosu BBQ jeden krok 😀 Nie wierzycie? Zobaczcie przepis!
Składniki (na niezbyt dużego grilla):
- Pomidory krojone (400g puszka)
- Ocet jabłkowy lub winny (4 łyżki)
- Cukier brązowy (3 łyżki)
- Cebula (duża 1)
- Czosnek (4 ząbki)
- Sos worcestershire/worcester (4 łyżki)
- Miód (2 duże łyżki)
- Olej
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek. Szklimy najpierw cebulę, później czosnek w garnku na rozgrzanej oliwie (możecie na patelni – będzie jeszcze prościej odparowywać sos). Zalewamy pomidorami. Dodajemy ocet jabłkowy lub winny – tak naprawdę do smaku, my lubimy kwaśniejszy ketchup – dodałem 4 łyżki. Dodajemy cukier – również do smaku. Dobrze mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i w zależności od tego czy chcemy szybciej czy wolniej mieć sos mamy dwie metody. Albo zostawiamy na małym ogniu raz po raz mieszając i czekamy, aż się zredukuje. Albo idziemy na wariata jak ja i na średnim ogniu, uważając, żeby się sos nie przypalił odparowujemy go agresywniej. Ja z całością ułożyłem się w jakieś 45 minut. Ale to trzeba stać i faktycznie mieszać bo przez to, że całość jest dosyć gęsta, a do tego z cukrem będzie bardzo łatwo o przykrą niespodziankę.
Kiedy zredukujemy nasz ketchup do odpowiedniej dla nas konsystencji musimy go zblendować.
Po zblendowaniu dodajemy resztę składników – tzn. sos worcester i miód. Możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem lub dodać więcej czosnku – super się sprawdzi granulowany. Generalnie to wasz sos. Ja pokazuję najbardziej podstawową wersję.
Redukujemy go znowu na niewielkim ogniu. Ma być niezbyt płynny i błyszczący.
Studzimy i podajemy do mięsa.
Smacznego!
Ten sos idealnie pasuje do szarpanej wieprzowiny!