Cudownie śmietankowy sos koperkowy.

Znacie cudowny zapach świeżego koperku? Ja go uwielbiam. Jeżeli dodamy jeszcze bulionu i odrobinę śmietanki wyjdzie super sos koperkowy. Aromatyczny, kremowy, śmietankowy – idealny do mięs, kasz, makaronów ale też i do jajek. Mój sos jest dosłownie kilkuskładnikowy i bardzo prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie odrobinę cierpliwości.

Skład (np. na dwie porcje pulpetów):

  • Bulion (szklanka)
  • Śmietanka 30% (200-250ml)
  • Koperek świeży (pęczek)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Drobno siekamy koperek.

Na patelnię wlewamy około szklanki bulionu (np. jeżeli gotujemy pulpety to możemy wykorzystać bulion z nich, albo taki – warzywny), dodajemy drobno posiekany koperek i chwilkę gotujemy. Dodajemy śmietankę (uważając by się nie zwarzyła). Gotujemy dalej powoli redukując sos do odpowiedniej konsystencji. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ja dosyć mocno odparowuję sos bo lubię bardziej gęsty i intensywniejszy w smaku. Dobrym pomysłem jest zacząć robić sos wstawiając np. ziemniaczki, makaron lub kaszę. Wtedy mamy dosyć czasu na jego zredukowanie. Jeżeli byśmy się śpieszyli możemy do zagęszczenia sosu użyć zasmażki z mąki (ja akurat jej nie lubię i wolę postać trochę dłużej przy garach). Przez porządną redukcję sos wychodzi naprawdę śmietankowy o wyraźnym smaku koperku. Ma też przyjemny, maślany kolor.

Tak jak wcześniej pisałem możemy podać z praktycznie każdym mięsem, kaszą, ziemniakami czy też z makaronem.

Smacznego!

Propozycja podania:

Pyszne, domowe pulpety z sosem koperkowym.