Znacie cudowny zapach świeżego koperku? Ja go uwielbiam. Jeżeli dodamy jeszcze bulionu i odrobinę śmietanki wyjdzie super sos koperkowy. Aromatyczny, kremowy, śmietankowy – idealny do mięs, kasz, makaronów ale też i do jajek. Mój sos jest dosłownie kilkuskładnikowy i bardzo prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie odrobinę cierpliwości.
Skład (np. na dwie porcje pulpetów):
- Bulion (szklanka)
- Śmietanka 30% (200-250ml)
- Koperek świeży (pęczek)
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy koperek.
Na patelnię wlewamy około szklanki bulionu (np. jeżeli gotujemy pulpety to możemy wykorzystać bulion z nich, albo taki – warzywny), dodajemy drobno posiekany koperek i chwilkę gotujemy. Dodajemy śmietankę (uważając by się nie zwarzyła). Gotujemy dalej powoli redukując sos do odpowiedniej konsystencji. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ja dosyć mocno odparowuję sos bo lubię bardziej gęsty i intensywniejszy w smaku. Dobrym pomysłem jest zacząć robić sos wstawiając np. ziemniaczki, makaron lub kaszę. Wtedy mamy dosyć czasu na jego zredukowanie. Jeżeli byśmy się śpieszyli możemy do zagęszczenia sosu użyć zasmażki z mąki (ja akurat jej nie lubię i wolę postać trochę dłużej przy garach). Przez porządną redukcję sos wychodzi naprawdę śmietankowy o wyraźnym smaku koperku. Ma też przyjemny, maślany kolor.
Tak jak wcześniej pisałem możemy podać z praktycznie każdym mięsem, kaszą, ziemniakami czy też z makaronem.
Smacznego!
Propozycja podania: