Czasem człowieka najdzie ochota na pyszne, tradycyjne jedzenie. Można wtedy przygotować sobie te wspaniałe pulpety w sosie koperkowym.
Składniki (4 osoby):
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe (500g)
- Jajko (1 sztuka)
- Cebula (1 średnia)
- Koperek świeży (1 pęczek)
- Śmietanka (200ml)
- Bułka tarta (ok. 4 łyżki)
- [Przyprawy]: Cząber (1 łyżeczka), Czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka), Czosnek granulowany (1 łyżeczka), Sos tabasco (1 łyżeczka)
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy + ziele angielskie
- 1 -1,5 litra bulionu (ja użyłem cielęcego z dwóch kostek)
Sposób przygotowania:
Mięso mielone (ja użyłem wołowo-wieprzowe bo i smaczne i nie suche) mieszamy na gładką masę z bardzo drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami (ja dodaje jeszcze sos tabasco dla podkreślenia smaku). Formujemy z niej pulpety odpowiedniej dla nas wielkości (ja zrobiłem 9 dla mnie i dla żony + dokładka :)).
Pulpety wrzucamy do gotującego się bulionu doprawionego 2 liśćmi laurowymi i paroma kulkami ziela angielskiego. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu do gotowości.
Na patelnię przelewamy ok szklanki bulionu z pulpetów, dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy. Dodajemy śmietankę (uważając by się nie zwarzyła). Gotujemy. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku. Ja dosyć mocno odparowuje sos bo lubię bardziej gęsty i intensywniejszy w smaku. Dobrym pomysłem jest zacząć robić sos wstawiając np. ziemniaczki. Wtedy mamy dosyć czasu na jego odparowania. Jeżeli byśmy się śpieszyli możemy do zagęszczenia sosu użyć zasmażki z mąki (ja akurat jej nie lubię i wolę postać trochę dłużej przy garach).
Pulpety podajemy z ziemniakami z wody lub makaronem podlewając sosem. Bardzo dobrze będzie pasował swojski kiszony ogórek.
Smacznego!