Pyszne, domowe pulpety z sosem koperkowym.

1_pulpety_koperek

Czasem człowieka najdzie ochota na pyszne, tradycyjne jedzenie. Można wtedy przygotować sobie te wspaniałe pulpety w sosie koperkowym.

Składniki (4 osoby):

  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe (500g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Cebula (1 średnia)
  • Koperek świeży (1 pęczek)
  • Śmietanka (200ml)
  • Bułka tarta (ok. 4 łyżki)
  • [Przyprawy]: Cząber (1 łyżeczka), Czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka), Czosnek granulowany (1 łyżeczka), Sos tabasco (1 łyżeczka)
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy + ziele angielskie
  • 1 -1,5 litra bulionu (ja użyłem cielęcego z dwóch kostek)

Sposób przygotowania:

Mięso mielone (ja użyłem wołowo-wieprzowe bo i smaczne i nie suche) mieszamy na gładką masę z bardzo drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami (ja dodaje jeszcze sos tabasco dla podkreślenia smaku). Formujemy z niej pulpety odpowiedniej dla nas wielkości (ja zrobiłem 9 dla mnie i dla żony + dokładka :)).

Pulpety wrzucamy do gotującego się bulionu doprawionego 2 liśćmi laurowymi i paroma kulkami ziela angielskiego. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu do gotowości.

Na patelnię przelewamy ok szklanki bulionu z pulpetów, dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy. Dodajemy śmietankę (uważając by się nie zwarzyła). Gotujemy. Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku. Ja dosyć mocno odparowuje sos bo lubię bardziej gęsty i intensywniejszy w smaku. Dobrym pomysłem jest zacząć robić sos wstawiając np. ziemniaczki. Wtedy mamy dosyć czasu na jego odparowania. Jeżeli byśmy się śpieszyli możemy do zagęszczenia sosu użyć zasmażki z mąki (ja akurat jej nie lubię i wolę postać trochę dłużej przy garach).

Pulpety podajemy z ziemniakami z wody lub makaronem podlewając sosem. Bardzo dobrze będzie pasował swojski kiszony ogórek.

Smacznego!

2_pulpety_koperek

3_pulpety_koperek