Wyśmienicie pieczarkowa zupa-krem.

1_krem_pieczarki

Ta zupa dla mnie jest pożegnaniem sezonu grzybowego. Ale oczywiście można ją przyrządzić o każdej porze roku. Żona chodziła za mną, żebym zrobił krem z pieczarek. Ale pomyślałem, że skoro mam jeszcze w lodówce kurki zrobię jej zupę pieczarkową jakiej jeszcze nie jadła. Pyszne, aksamitne danie ukoronowane ostatnimi rudzikami tego roku. Coś niesamowitego. Oczywiście jeżeli nie macie już dostępu do leśnych grzybów – nic nie szkodzi – bo sam w sobie krem też jest przepyszny. Zapraszam po szczegóły do treści wpisu.

Składniki (4 porcje):

Krem pieczarkowy:

  • Pieczarki (500g)
  • Cebula (1 średnia/duża)
  • Czosnek (1 spory ząbek)
  • Serek mascarpone  (100-150g)
  • Bulion (1 litr)
  • [Przyprawy]: Liść laurowy, Ziele angielskie, Cząber, Majeranek, Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło (ok 2 łyżki)
  • Olej roślinny (łyżka)
  • Mąka (2 łyżki)

Kurki (do przystrojenia):

  • Kurki (2 garście)
  • Cebula (pół)
  • Natka pietruszki (z pół pęczka/pęczek)
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło (łyżka)
  • Olej roślinny (łyżka)

Sposób przygotowania:

Na początek zajmiemy się kremem pieczarkowym. Musimy pokroić nasze pieczarki na plasterki (ja akurat jeszcze przed gotowaniem płuczę i obieram, ale nie każdy tak robi). Drobno siekamy też cebulę. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę-dwie masła z dodatkiem łyżki oleju roślinnego (bo wtedy masło trudniej będzie przypalić :)). Podsmażamy cebulkę tak by jej nie spalić i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Jeszcze chwilę smażymy i dodajemy nasze pieczarki po czym mieszamy. Dusimy, aż zaczną tracić na objętości i puszczą trochę soku.

2_krem_pieczarki

W czasie robienia pieczarek warto zająć się bulionem. Ja użyłem dwóch kostek cielęcego, ale lepiej by było użyć własnego warzywnego lub kurzego. Najlepiej by było mieć prawdziwy wywar, ale nie zawsze, niestety jest. W osobnym garnku rozpuściłem dwie kostki bulionu w litrze wody (a tak po prawdzie to użyłem jakieś 1,2 litra) – garnek trzymałem na gazie, żeby bulion się gotował i dodałem moje przyprawy – 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i po dwie szczypty cząbru, tymianku i majeranku. Gotowałem bulion żeby przeszedł przyprawami, aż do gotowości pieczarek. Przed wlaniem bulionu wyjmujemy z niego liście laurowe, ziele angielskie i tyle przypraw ile się da (zdejmujemy zwykłą łyżką delikatnie odsączając.

3_krem_pieczarki

Kiedy pieczarki dosyć konkretnie stracą na objętości (jakieś 7 minut) dodajemy do nich dwie łyżki mąki. Mieszamy mąkę by wchłonęła wilgoć z pieczarek i je delikatnie zagęściła. Uważamy, żeby się nie przypaliła – bo nie robimy przecież zasmażki. Kiedy nie będziemy widzieć surowej mąki (jakieś 30 sekund) wlewamy bulion. Zagotowujemy po czym gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.

Po 45 minutach zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem dodając nasz serek mascarpone. Smakujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą (ja nie dodawałem bo dla mnie kostki rosołowe zrobiły swoje).

[WAŻNE]: Jeżeli nie macie kurek to możecie skończyć przepis w tym miejscu. Jeżeli chcielibyście mieć krem, ale z grzybami w środku – by miał też coś do żucia nie blendujcie  wszystkich pieczarek – zmielcie 2/3 z całości, albo połowę – wasz wybór.

Jak już mamy gotowy krem przygotowujemy kurki. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem. Szklimy pół cebuli dosyć drobno pokrojonej. Do cebuli zanim na chwilę przed zeszkleniem wrzucamy kurki w całości. Smażymy jakieś 10 minut do gotowości (ja lubię delikatnie chrupiące – niezbyt rozgotowane). Tuż przed zdjęciem z ognia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy, żeby dobrze się rozeszła pietruszka po grzybach.

Serwujemy razem z kremem posypując odrobiną świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

PS. Byłbym zapomniał – dla moich czytelników sklep Dajar (http://sklep.dajar.pl) przygotował zniżkę 10% na produkty firmy Ambition – wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. #Ambition

4_krem_pieczarki

5_krem_pieczarki


Ambition z dbałością

Spodobało się? Polub! Udostępnij!