Łosoś na chrupko z kaparowym sosem holenderskim.

1_losos_kaparowy

Kolejne starcie z łososiem. Tym razem usmażyłem go tak by skórka była chrupiąca i podałem z sosem holenderskim, ale sosem nietypowym bo kaparowym. Do tego puree z pietruszki i marchwi. Danie w sam raz na piątkowy obiad. Albo kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, ale pysznego w smaku. Talerz ozdobiony smakowitymi kaparami, które idealnie komponują się z mięsem ryby i słodkawym puree.

Składniki (2 osoby):

  • Filet z łososia (ok. 300g)
  • Pietruszka korzeń (3 średnie)
  • Marchew (1 sztuka)
  • Pietruszka natka (pęczek)
  • Jajka (2 żółtka)
  • Oliwa z oliwek (łyżka + do smażenia)
  • Kapary (3-4 łyżeczki wody z kaparów + kapary do ozdoby)
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna (sok ok. łyżki + dwa plasterki dla ozdoby)

Sposób przygotowania:

Danie zaczynamy od przygotowania puree. Blendujemy ugotowane wcześniej pietruszkę i marchew (ja użyłem warzywa z gotowanego rosołu w myśl zasady, że nic się nie może zmarnować). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki do smaku. Solimy i pieprzymy.

7_losos_kaparowy

Sos holenderski robimy na kąpieli wodnej. Wbijamy dwa żółtka do miseczki i trzepiemy uważając, żeby się nie zwarzyły. Jeżeli miska (czy inne naczynie) będzie się zbytnio nagrzewać zdejmujemy z garnka – tym samym regulujemy ilość ciepła. Ubijamy na puszysto dodając 3-4 łyżeczki wody z kaparów (po tym jak rozbijemy żółtka). Solimy i pieprzymy. Nadal ubijając dodajemy pomału łyżkę oleju i ubijamy do konsystencji mniej więcej majonezu.

5_losos_kaparowy

Łososia porcjujemy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwa z oliwek najpierw skórą do dołu. Solimy i pieprzymy tę stronę. Delikatnie przyciskamy ręką na całej długości kawałków – tak by się nie zawinął. Obserwujemy jak się ścina mięso – to jest idealny wyznacznik gotowości naszego łososia. Kiedy mięso zmieni kolor do ok. 2/3 wysokości przewracamy na drugą stronę smażąc do gotowości po czym przewracamy jeszcze raz na skórę, zdejmujemy z ognia i dajemy chwilę odpocząć. Na każą stronę wychodzi po parę minut 3-4 w zależności od grubości filetów.

6_losos_kaparowy

Możemy na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki cytryny i delikatnie je skarmelizować (soląc i pieprząc odrobinę – cytryna lubi sól). Danie wykładamy zaczynając od puree. Na nie wykładamy łososia skórą do góry. Polewamy pysznym sosem. Zdobimy kaparami i cytryną oraz listkiem pietruszki. Pyszne, aromatyczne, ale lekkie danie gotowe!

Smacznego!

PS. Przypominam o trwającej akcji promocyjnej w której możecie uzyskać 10% zniżki na produkty firmy Ambition w sklepie Dajar (http://sklep.dajar.pl/ambition). Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. #Ambition

2_losos_kaparowy

3_losos_kaparowy


Ambition z dbałością

Spodobało się? Polub! Udostępnij!