Już niedługo sezon grillowy – idzie wiosna. W sklepach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe – co prawda hiszpańskie, ale zawsze świeże. Mi się chyba nic tak nie kojarzy z wiosną i grillem jak przepyszny, domowy sos tzatziki. Idealny do smażonych mięs albo do pysznego chlebka – pita. Niezwykle świeży i lekki – pomimo, że na jogurcie greckim ten sos podkreśli smak każdej wiosennej imprezy. Jako, że nie jestem guru kuchni greckiej pokażę wam adaptację przepisu Akisa Petretzikisa – dopasowałem go m.in. do naszych standardowych opakowań jogurtów (400g), dodałem więcej ogórku i odrobinę więcej octu. Ale generalnie sposób i składniki – jak w tradycyjnym przepisie.
Składniki (na małą imprezkę 4-6 ludzi):
- Jogurt naturalny, gęsty – typu greckiego (400g)
- Dwa duże ogórki
- Świeży koperek
- Ocet biały, winny (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Czosnek (pół średniego ząbku)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ogórków. Obieramy je i jeżeli są to gruntowe ogórki (ja dorwałem takie grube, wielkie 15cm długie i grube na 5-6cm) to obcinamy końcówki (zwłaszcza tą od ogonka) bo mogą być gorzkie. Musimy je zetrzeć na grubych oczkach tarki (ja starłem cały miąższ bez gniazd nasiennych). I teraz najważniejsze – wyciskamy sok. Możemy przełożyć masę do ręcznika i dobrze wycisnąć, albo wyciskać ręką w miseczce i zlewać. Ważnej jest by pozbyć się jak najwięcej zbędnej wody. Kiedy już to zrobimy zalewamy ogórka łyżką białego octu winnego, mieszamy i odstawiamy by się lekko podmarynował.
W miseczce mieszamy jogurt, pozostały ocet i oliwę. Wyciskamy czosnek (nie chcemy, by sos był czosnkowy! dlatego używamy naprawdę niewielkiej ilości). Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy z pół pęczku posiekanego koperku. Na koniec dodajemy ponownie odciśnięty ogórek (tak, ponownie odcedzamy go po marynowaniu!). Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy.
Smacznego!
Przykładowy sposób podania:
Warto podać z chlebkami pita:
Zobacz też mój przepis na lula-kebab: