Sos jogurtowo-porzeczkowy do mięs.

Słodkie sosy do mięs to rzadkość bo tak jakoś oprócz żeberek w miodzie i ewentualnie drobiu w słodkich marynatach wolimy mięso na słono. Ale ten sos będzie wyjątkiem, który przypadnie do gustów nawet największym sosowym konserwatystom. Słodycz konfitury z czerwonych (lub czarnych) porzeczek podkreślona pikanterią marynowanego zielonego pieprzu – poezja. Idealnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Świetny do pasztetów – zarówno mięsnych jak i warzywnych – np. z soczewicy. Najlepszy taki sos robi Ciocia mojej Żony na święta – nie wyobrażam sobie pasztetu bez jego dodatku!

Skład:

  • Jogurt (200ml)
  • Konfitury porzeczkowe, niezbyt słodkie (łyżka)
  • Majonez, najlepiej domowy (łyżka – dwie)
  • Pieprz zielony marynowany (łyżeczka-dwie)
  • Sól, Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście minut aby smaki się połączyły.

Propozycja podania:

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *