Chrupiące kalmary z pikantnym majonezem.

Ludzie dzielą się na dwa typy – tych co na przystawkę zamawiają krążki cebulowe i tych, którzy zamawiają kalmary. Dzisiaj danie idealne dla tych drugich – delikatne krążki z kalmarów w chrupiącej panierce podane z domowym majonezem z dodatkiem ostrego sambal olek. Idealne danie na przystawkę, przekąskę lub jako dodatek do zimnych napojów rozgrzewających na imprezie.

Skład (2 osoby):

  • Krążki z kalmarów mrożone (225g lub więcej)
  • Kefir lub maślanka (do marynowania)
  • Mąka pszenna
  • Majonez (np. taki)
  • Sambal oelek lub inna pikantna pasta
  • Przyprawy: Zioła prowansalskie, Papryka słodka, Pieprz czarny, Sól
  • Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Rozmrożone krążki z kalmarów (możemy oczywiście użyć świeżych – wtedy musimy je wyczyścić i pociąć na krążki) marynujemy w kefirze lub maślance przez minimum godzinę. Dzięki temu podczas smażenia nie zrobią się gumowate. Do głębokiej miski wsypujemy ok. pół szklanki mąki, dwie łyżki ziół prowansalskich, dwie łyżki papryki słodkiej mielonej, łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu i soli do smaku – wszystko mieszamy. Dość dobrze odsączamy kalmary z kefiru i obtaczamy je w powstałem mieszance. Smażymy porcjami w garnku w dobrze rozgrzanym oleju (musi być bardzo gorący by panierka nam nie odpadła) – ok. minuty maks półtora. Po usmażeniu każdej porcji (nie może być smażone za dużo na raz bo gorzej się usmażą) dajcie chwilę olejowi na osiągnięcie odpowiedniej temperatury – musi mocno bulgotać po wrzuceniu krążków.

Do podania przygotowujemy domowy majonez. Ja zrobiłem majonez na bazie oleju z pestek winogron i wyszedł świetny! Przepis na majonez możecie znaleźć pod tym linkiem. Majonez mieszamy z naszą pikantną pastą – ja użyłem gotowego sambal oelek. Ale też by się nadawała harissa albo po prostu pasta z chilli.

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *