Sałatka z jarmużu i sera halloumi.

Cypryjski halloumi to ser tłusty produkowany albo z czystego mleka owczego, albo z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ma bardzo elastyczną konsystencją, a przez to, że topi się w bardzo wysokiej temperaturze może być grillowany lub smażony. Smak jest wyrazisty i dosyć słony. Przeciętny Cypryjczyk podobno zjada 8kg tego przysmaku rocznie. W Polsce nabiera coraz większej popularności zwłaszcza dzięki tygodniom tematycznym w polskich dyskontach. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na sałatkę ze smażonym halloumi. Będzie nietypowo bo połączyłem go z jarmużem i sosem koperkowym – powiedzmy, że bazą do sosu tzatziki.

Składniki (2 osoby):

  • Ser halloumi (kilka plasterków)
  • Jarmuż (150g)
  • Pomidor (1 spory)
  • Oliwki zielone (dwie garście)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Jogurt grecki (6 łyżek)
  • Ocet winny (2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek
  • [Opcjonalnie] Olej z pestek winogron
  • Koperek (1/3 pęczka)
  • Orzechy włoskie (garść)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oliwy podsmażamy pocięty w cienkie plasterki czosnek – uważamy by go nie przypalić – smażymy, aż zacznie zmieniać kolor i przyjemnie pachnąć. Dodajemy jarmuż, solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut (8-10), aż zmięknie. Nie przesadzajmy z solą bo ser będzie dosyć słony.

W tym czasie kroimy pomidor na 8 części. Kruszymy orzechy włoskie na mniejsze kawałki. A także zajmujemy się sosem. Sos robimy mieszając jogurt grecki z octem winnym i olejem z pestek winogron (lub oliwą z oliwek). Proporcje składników 6:2:2 – ale możecie je zmienić do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek. Solimy i pieprzymy.

Po usmażeniu jarmużu zdejmujemy go z patelni by odrobinkę przestygł. Na tej samej patelni (dodajemy jeszcze odrobinkę oliwy) smażymy ser pokrojony w dosyć cienkie plastry. Obsmażamy go dopóki nie będzie rumiany z każdej strony (ok. 2 minut na stronę). Zdejmujemy z patelni i jeżeli chcemy możemy pokroić w paski dla lepszej prezentacji. Ser, oczywiście można było grillować.

Wykładamy jarmuż na talerz. Dodajemy oliwki, orzechy, pomidor i sos. Wykładamy nasz ser. Jemy. Smacznego!