Dzisiaj po raz kolejny chciałem zabawić się z tofu. Im więcej go przyrządzam tym bardziej mi się podoba – jest tak uniwersalne i można je przyrządzać na tyle sposobów, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Tym razem postanowiłem je upiec w piekarniku i podać w sosie orzechowym na kolorowym ryżu. Pychota!
Składniki (2 osoby):
- Tofu twarde (2 opakowania po 180g)
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych (2 czubate łyżki)
- Syrop z agawy (1 łyżka)
- Sos sojowy ciemny (2 łyżki)
- Pasta z ostrej papryki (łyżeczka)
- Ryż (200g)
- Woda (1/4 do pół szklanki)
- [Przyprawy]: Anyż (szczypta), Kurkuma (łyżeczka), Pieprz cytrynowy (2 szczypty), Kumin starty (szczypta)
- Koperek dla ozdoby
Sposób przygotowania:
Tofu odcedzamy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy piekarnik na 200*C z termoobiegiem i wykładamy tofu na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut aż tofu nie spuchnie i nie nabierze złocistego koloru.
Gotujemy ryż w przyprawionej anyżem, kurkumą, pieprzem cytrynowym i kuminem wodzie. Ja używam w woreczkach dlatego łatwo wykorzystam część przyprawionej wody jako bazę sosu. Jeżeli gotujecie ryż tradycyjnie to po prostu zróbcie osobno ryż i osobno zagrzejcie wodę na sos.
Sos przygotowujemy albo z wody po ryżu albo zagrzewamy ok. 1/4 szklanki wody i dodajemy nasze przyprawy do smaku. Dodajemy masło orzechowe, syrop z agawy i sos sojowy wszystko dokładnie mieszając. Dodajemy pastę z ostrej papryki. Jak nie macie to możecie doprawić suchym chilli albo ostrą papryką do smaku. Sos mieszamy w garnku na małym ogniu – tak by uzyskał jednolitą konsystencję płynnej czekolady.
Wyjmujemy tofu z piekarnika i wrzucamy do sosu. Dobrze mieszamy – tak by sos pokrył tofu z każdej strony. Wykładamy tofu na ryż i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Lubisz tofu? Spróbuj moje inne przepisy! Np. ten: