Pikantne, chrupiące tofu z patelni.

1_tofu_smazone

Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy zostało ono wynalezione w Chinach przez księcia Liu Ana z dynastii Han ponad 2000 lat temu. Obecnie jest bardzo popularne i wykorzystywane w kuchniach chińskiej, japońskiej, ale także koreańskiej i innych azjatyckich. Bardzo często sięgają po nie wegetarianie i weganie z racji wysokiej zawartości białka. Muszę przyznać, że tofu jadłem parę razy w życiu i w większości przypadków mi nie smakowało. Przypominało nieprzyprawioną jajecznicę zarówno w smaku jak i konsystencji. Jednak miliony ludzi na całym świecie nie mogą się przecież mylić – musiałem spróbować sam przygotować ten składnik. Padło na Dubu-jorim – smażone tofu w ostrym sosie – jednak klasyczny przepis użyłem jedynie jako inspirację – miałem pod ręką zupełnie inne składniki. Powstało jednak danie, które spokojnie mógłbym postawić w szranki z tradycyjnym, koreańskim przysmakiem.

Składniki (4 osoby lub 2 bardzo głodne :)):

  • Tofu twarde – firm tofu (360 g)
  • Por (garść pociętego)
  • Cebula czerwona (pół średniej)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Sos sojowy (2 łyżki)
  • Sos ostrygowy (1 łyżka)
  • Pasta z ostrej papryki (1-2 łyżeczki)
  • [Przyprawy]: Papryka słodka (łyżka), Trawa cytrynowa (łyżeczka), Imbir (łyżeczka)
  • Sok z cytryny (łyżka)
  • Woda (pół szklanki)
  • Ziarna sezamu do posypania
  • Olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotujmy sobie sos. W misce mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, pastę z papryki i sok z cytryny. Zalewamy wodą i znowu mieszamy.

Tofu tniemy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni na neutralnym oleju (np. na rzepakowym) – najpierw na jednym boku do powstania złotej skórki, później na drugim. Tuż przed końcem smażenia wstępnego polewamy odrobinką oleju sezamowego i mieszamy. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni na której smażymy posiekane warzywa. Mocno je karmelizujemy i zalewamy sosem. Kiedy sos troszeczkę odparuje wrzucamy spowrotem nasze tofu i dobrze mieszamy. Posypujemy ziarnem sezamu.

4_tofu_smazone

5_tofu_smazone

3_tofu_smazone

6_tofu_smazone

7_tofu_smazone

Podajemy gorące jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do ryżu lub jak ja, do makaronu sojowego.

Tak to naprawdę takie proste! Całość gotowania nie powinna zająć więcej jak 20 minut. Ale konsystencja i smak… – chyba będę częściej przyrządzał tofu zamiast mięsa.

Smacznego!

2_tofu_smazone

8_tofu_smazone

Lubisz tofu? Spróbuj mój inny przepis:

Makaron z tofu i warzywami.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!