Dzisiaj wyjątkowo proste i szybkie danie. Mule w aromatycznym, kokosowym sosie podane z makaronem ryżowym. Trochę zupka, trochę drugie danie.
Składniki (2 głodne lub 4 normalne osoby):
- Mule świeże (1 kg)
- Mleczko kokosowe (ok. 300g)
- Cebula czerwona (2 średnie)
- Czosnek (2 ząbki)
- Imbir świeży (ok. 2 cm)
- Papryczka chili (1 sztuka)
- Pasta curry zielona (2 łyżeczki)
- Sos ostrygowy/rybny ew. ciemny sojowy (łyżka-dwie)
- Pietruszka zielona (pęczek)
- [Przyprawy]: Pieprz, Trawa cytrynowa, Sól
- Olej + olej sezamowy
- Makaron ryżowy lub ryż
Sposób przygotowania:
Mule myjemy, możemy oczyścić. Siekamy drobno cebulkę i szklimy na oleju z dodatkiem oleju sezamowego – najlepiej w głębokiej patelni do której mamy przykrywkę. Jeżeli takiej nie mamy to w szerokim garnku. Dodajemy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną papryczkę chili. Po chwili dodajemy pastę curry i chwilę smażymy. Dodajemy mleczko kokosowe. I sos ostrygowy. Doprawiamy pieprzem i trawą cytrynową. Dusimy sos by się przegryzł i ewentualnie doprawiamy jeszcze trochę solą – uwaga, mule same w sobie są trochę słone – nie przesólmy sosu!
Wrzucamy nasze mule i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut kilka razy mieszając – aż wszystkie mule się otworzą. Te, które się nie otworzyły wyrzucamy. Tuż przed końcem gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę.
Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym lub ryżem.
Smacznego!
Lubisz mule? Spróbuj klasycznych Moules-frites:
Moules-frites – mule w sosie cydrowo-śmietanowym z frytkami.