Cannelloni z mięsem i salami.

Dzisiaj bardzo proste i łatwe w przygotowaniu danie kuchni włoskiej. Cannelloni z mięsem, mozzarellą i cudownym sosem pomidorowym. Sekretem bogatego smaku farszu będzie dodanie aromatycznego salami.

Składniki (4 osoby):

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400g)
  • Makaron cannelloni (ok. 150-200g)
  • Salami (50g)
  • Grana padano (50g)
  • Ricotta (250g)
  • Mozzarella (125g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Bułka tarta (2 łyżki)
  • Pomidory krojone (2 puszki po 400g)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Czosnek (3-4 ząbki)
  • Świeża bazylia
  • Świeża pietruszka
  • [Przyprawy]: Zioła prowansalskie, Czosnek granulowany, Pieprz, Sól
  • Oliwa z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę na oliwie. Dodajemy mięso (rozdrabniamy je łyżką lub inną łopatką) i obsmażamy, aż zmieni kolor. Dodajemy drobno posiekane salami. Smażymy jeszcze chwilę do gotowości. Przekładamy do miski i czekamy, aż wystygnie. Dodajemy ricottę. Solimy i pieprzymy do smaku – do tego momentu możemy spróbować i dopasować smak. Dodajemy bułkę tartą i świeże jajko. Dobrze mieszamy. Farsz gotowy.

Sos pomidorowy robimy zaczynając od zeszklenia drobno posiekanej cebulki na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso (możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy). Dodajemy też posiekany czosnek i kiedy zacznie smacznie pachnąć dodajemy pomidory. Dusimy dodając sporo ziół prowansalskich suszonych, trochę czosnku granulowanego (dodaje fajnej słodyczy), pieprzymy i solimy. Kiedy sos zacznie się redukować dodajemy świeżą, posiekaną bazylię (ile chcemy – nawet cały krzaczek) i pietruszkę. Jeszcze chwilę dusimy. Jeżeli sos zredukował się za mocno możemy dodać trochę wody. Nie powinien być ani za rzadki, ani zbyt gęsty – pamiętajmy, że robimy zapiekankę i ona musi się trzymać razem, nie płynąć. Ale jednocześnie makaron będzie się gotował w sosie więc nie może być za mało płynu.

Wybieramy takie naczynie żaroodporne by można było na jego dnie ułożyć wszystkie nasze rurki. Ja użyłem krótkie cannelloni (długości kciuka) bo łatwiej się je napełnia. Jeżeli weźmiecie tradycyjne, długie rurki możecie potrzebować rękawa cukierniczego do napełniania ich farszem. Dno wykładamy naszym sosem, kładziemy jedną warstwę nadzianych farszem cannelloni. Między poszczególne rurki wkładamy pociętą i później podartą mozzarellę. I wszystko zalewamy sosem tak by makaron był cały przykryty.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy naszą zapiekankę do rozgrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Po tym wyjmujemy, zdejmujemy folię i posypujemy startym twardym serem (grana padano itd.). Wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, aż ser się stopi. Wyjmujemy, dajemy odpocząć i chwilkę przestygnąć i porcjujemy podając z listkami świeżej bazylii.

Smacznego!