Krem z kukurydzy z cheddarem.

Pierwsza królowa jesiennych zup – krem z kukurydzy. Pyszna, aromatyczna – słodycz kukurydzy przełamuje słona pikanteria cheddaru. Do tego te kolory – idealne potwierdzenie artykułu o zabawach barwą w gotowaniu. Musicie jej spróbować!

Skład (4 porcje):

  • Słodka kukurydza (3-4 kolby albo dwie i pół szklanki konserwowej)
  • Cheddar (150g + do dekoracji)
  • Cebula czerwona (1 średnia)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Masło (30g)
  • Oliwa lub olej (dwie łyżki)
  • Bulion warzywny (500-700ml w zależności od ilości kukurydzy i jak bardzo gęsty chcemy mieć krem)
  • Mleczko kokosowe (200g)
  • [Przyprawy]: Kurkuma (łyżeczka), Papryka ostra mielona (pół łyżeczki lub do smaku), Imbir suszony (szczypta), Kumin (łyżeczka zmielonego), Pieprz biały (pół łyżeczki), Sól.
  • [Do ozdoby]: Papryka czerwona (1 sztuka)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania bulionu – trzymamy go w pogotowiu na małym ogniu. Także warto zawczasu zadbać o pieczoną paprykę. Kroimy ją na cztery części, pestkujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200*C i pieczemy ok. 30 minut do miękkości.

W tym czasie obieramy kukurydzę. Ziarna ścinamy z kolby – niezbyt blisko. A potem odwracamy nóż i wyciskamy to co zostało na kolbie.

W garnku rozgrzewamy masło z olejem (po to by się nie przypaliło). Ja użyłem oleju rzepakowego czosnkowego. Szklimy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy kukurydzę i dusimy na średnim ogniu raz po raz mieszając. Po jakichś 10 minutach dodajemy bulion oraz przyprawy. Gotujemy z dodatkiem mleczka kokosowego.

Całość powinna zająć ok 30 minut – papryka akurat dojdzie. Odcedzamy ze dwie łyżki kukurydzy – przyda się nam do dekoracji. I póki zupa jest ciepła blendujemy ją ręcznym blenderem. Po uzyskaniu kremu dodajemy stopniowo starty cheddar i blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Podajemy ozdabiając plastrem papryki (warto obrać ze skóry – może być twarda, lub zostawić tak jak jest – doda dodatkowego smaku), pół łyżki kukurydzy oraz odrobiną startego cheddaru. Dodatkowo możemy oprószyć porcję mieloną ostrą papryką.

Smacznego!

 

 

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *