Pierwsza królowa jesiennych zup – krem z kukurydzy. Pyszna, aromatyczna – słodycz kukurydzy przełamuje słona pikanteria cheddaru. Do tego te kolory – idealne potwierdzenie artykułu o zabawach barwą w gotowaniu. Musicie jej spróbować!
Skład (4 porcje):
- Słodka kukurydza (3-4 kolby albo dwie i pół szklanki konserwowej)
- Cheddar (150g + do dekoracji)
- Cebula czerwona (1 średnia)
- Czosnek (2 ząbki)
- Masło (30g)
- Oliwa lub olej (dwie łyżki)
- Bulion warzywny (500-700ml w zależności od ilości kukurydzy i jak bardzo gęsty chcemy mieć krem)
- Mleczko kokosowe (200g)
- [Przyprawy]: Kurkuma (łyżeczka), Papryka ostra mielona (pół łyżeczki lub do smaku), Imbir suszony (szczypta), Kumin (łyżeczka zmielonego), Pieprz biały (pół łyżeczki), Sól.
- [Do ozdoby]: Papryka czerwona (1 sztuka)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania bulionu – trzymamy go w pogotowiu na małym ogniu. Także warto zawczasu zadbać o pieczoną paprykę. Kroimy ją na cztery części, pestkujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200*C i pieczemy ok. 30 minut do miękkości.
W tym czasie obieramy kukurydzę. Ziarna ścinamy z kolby – niezbyt blisko. A potem odwracamy nóż i wyciskamy to co zostało na kolbie.
W garnku rozgrzewamy masło z olejem (po to by się nie przypaliło). Ja użyłem oleju rzepakowego czosnkowego. Szklimy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy kukurydzę i dusimy na średnim ogniu raz po raz mieszając. Po jakichś 10 minutach dodajemy bulion oraz przyprawy. Gotujemy z dodatkiem mleczka kokosowego.
Całość powinna zająć ok 30 minut – papryka akurat dojdzie. Odcedzamy ze dwie łyżki kukurydzy – przyda się nam do dekoracji. I póki zupa jest ciepła blendujemy ją ręcznym blenderem. Po uzyskaniu kremu dodajemy stopniowo starty cheddar i blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Podajemy ozdabiając plastrem papryki (warto obrać ze skóry – może być twarda, lub zostawić tak jak jest – doda dodatkowego smaku), pół łyżki kukurydzy oraz odrobiną startego cheddaru. Dodatkowo możemy oprószyć porcję mieloną ostrą papryką.
Smacznego!