Dorsz pieczony w papryce z sosem kokosowo-limonkowym.

Jakieś takie smaki Karaibów mi wyszły. Polędwice z dorsza pieczone w paprykowej marynacie podane na barwionym ryżu z słodko-kwaśnym sosem kokosowo-limonkowym. Kompozycja naprawdę godna polecenia – bo wszystkie składniki idealnie się podkreślają i uzupełniają. Jak zobaczycie na dalszych zdjęciach nie jestem super zadowolony z prezentacji tego dania. Ale musicie mi uwierzyć na słowo – smak się broni na 200%. Albo mi nie wierzcie – a po prostu przygotujcie sobie przepyszną rybkę i na chwilkę zapomnijcie o wszystkich swoich zmartwieniach marząc o palmach i ciepłym piasku.

Składniki (4 osoby):

  • Polędwice z dorsza (4 sztuki po ok. 130g)
  • [Marynata]: Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (2 łyżki), Papryka mielona słodka (3 łyżeczki), Papryka ostra mielona (łyżeczka lub do smaku), Czosnek granulowany (łyżeczka)
  • [Sos]: Mleczko kokosowe (200g), Sok z połowy limonki, Syrop z agawy (łyżka), Sos ostrygowy lub rybny (łyżka)
  • [Ryż]: Ryż biały (po 100g na osobę), Kurkuma (łyżeczka), Pieprz biały (pół łyżeczki), Kumin (szczypta)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ryżu – gotujemy go z przyprawami. W tym czasie robimy marynatę mieszając składniki (jako bazy użyłem oleju rzepakowego czosnkowego) i nacieramy nią polędwiczki z dorsza. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego na 200*C na ok. 10 minut. Póki nasze polędwiczki dochodzą przygotowujemy sos podgrzewając w garnku mleczko kokosowe, sok z limonki, syrop z agawy i sos ostrygowy. Redukujemy do gęstości.

Po ok. 20 minutach mamy pyszne danie. Pamiętajcie tylko o wyjęciu polędwiczek z piekarnika w przypadku, gdy sos nie zdąży się zredukować.

Smacznego!

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *