Jajka na szpinaku – super śniadanie.

1jajaszpinak

Dzisiaj żona stwierdziła, że ma ochotę na szpinak. Okazało się, że mamy pół paczki mrożonego. Co by tu przyrządzić na śniadanie? Jajka na szpinaku – czyli proste i szybkie śniadanie w stylu włoskim!

Składniki (2 osoby):

  • Szpinak mrożony (200g)
  • Jajka (2-3)
  • Śmietanka (100-200ml)
  • Czosnek (3-4 ząbki)
  • Gałka muszkatołowa (świeżo starta lub łyżeczka gotowej)
  • Masło (50g)
  • Sól
  • Pieprz czarny

2jajaszpinak

Sposób przyrządzania:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Czekamy, aż się rozmrozi i powstanie jednolita masa. Dodajemy wyciśnięty czosnek (szpinak lubi czosnek). Podsmażamy minutkę razem. Dodajemy śmietankę – jeżeli chcemy otrzymać danie mniej tłuste i treściwe dodajemy 100ml, jeżeli bardziej pełne, kremowe i maślane to 200ml. Jeżeli użyjemy 200ml musimy dosyć mocno odparować całość przed dodaniem jajek. Do powstałego sosu dodajemy gałkę muszkatołową, solimy oraz odrobinę pieprzymy. Robimy miejsce na jajka (jak podczas robienia Szakszuki) i wbijamy je, tak jakbyśmy przyrządzali sadzone. Smażymy wszystko pod przykrywką, aż białka się zetną, a żółtka w środku pozostaną płynne.

Podajemy jajko na pierzynce ze szpinaku w towarzystwie dobrego pieczywa.

Smacznego!

3jajaszpinak

4jajaszpinak

5jajaszpinak

7jajaszpinak

Spodobało się? Polub! Udostępnij!