Sos tuńczykowo-śmietanowy do makaronu.

6tunczyksos

Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin D3 i B12, wapnia i żelaza.  Zazwyczaj kupujemy go w puszkach i służy nam głównie do przygotowywania sałatek lub past kanapkowych. Dzisiaj chciałbym zaproponować bardzo prosty i szybki sposób na obiad wykorzystując tę wspaniałą rybę. Mój pierwszy przepis w 15 minut! 😉

4tunczyksos

Składniki (2 głodne osoby):

  • Tuńczyk (2 puszki 185g – w oleju lub we własnym sosie)
  • Cebula czerwona (2 sztuki)
  • Śmietanka (400g)
  • Sos ostrygowy/rybny (łyżeczka – dwie)
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • [Przyprawy] Gorczyca biała (łyżeczka), Koperek suszony (2 łyżeczki), Pieprz biały, Sól
  • [Opcjonalnie] Kapary (2 – 3 łyżeczki)

Sposób przyrządzania:

Drobno kroimy cebulę (może być zwykła, ale czerwona ładniej wygląda w sosie). Szklimy ją na odrobinie oleju słonecznikowego (bo zazwyczaj w takim oleju mamy tuńczyka). Do cebuli dodajemy łyżeczkę, dwie sosu ostrygowego oraz wyciskamy czosnek. Minutkę przesmażamy razem. Do cebuli dodajemy śmietankę (stopniowo, mieszając, tak by się nie zwarzyła). Dodajemy przyprawy oraz kapary. Redukujemy odrobinę. Pod koniec dodajemy tuńczyka – nie lubię mocno podgrzewać tuńczyka, rozpada się wtedy za bardzo – traci całą konsystencję i smak. Trzymamy parę minut razem na niewielkim ogniu – tak by sos przeszedł smakiem ryby i ostryg.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłem kolorowych świderków. Sos będzie dobrze smakował także z ryżem, zwłaszcza z dzikim.

Podajemy makaron polany sosem. Ozdabiamy kaparami.

Smacznego!

 

3tunczyksos

1tunczyksos

2tunczyksos

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *