Co prawda sezon na kukurydzę pomału się kończy, ale to właśnie najlepszy moment na jej spróbowanie tego lata. W wielu dyskantach dostaniemy pyszne, słodkie kolby za grosze. Ja zazwyczaj jadam ugotowaną z masłem i solą. Ale dzisiaj proponuję Wam coś nietypowego. Elote – to meksykańskie danie uliczne, które często przygotowywane jest również w domu. Gotowana lub grillowana kolba kukurydzy doprawiona ostrą papryką, majonezem, sokiem z cytryny lub limetki w towarzystwie sera smakuje wybornie. A co najważniejsze danie można przygotować w mniej niż 15 minut w końcu to street food!
Składniki (2 osoby):
- Kolby kukurydzy cukrowej (2 kolby)
- Majonez (3-4 łyżki)
- Parmezan (2 łyżki startego)
- Czosnek (1-2 ząbki)
- Papryka ostra (łyżeczka)
- Papryka wędzona lub słodka (łyżeczka)
- [Opcjonalnie]: Papryczka peperoncino albo inna bardzo ostra
- [Do podania]: Cytryna w ćwiartkach
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10-15 minut. Możemy też kolby grillować – ok. 8-10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy majonez oraz część drobno startego parmezanu (zostawiamy trochę na przybranie). Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Podajemy kolbę z sosem do smarowania, udekorowaną parmezanem. Koniecznie w towarzystwie ćwiartki niedużej cytryny lub limonki. Kwaśny, świeżo wyciśnięty sok idealnie podkreśli ostrość sosu i przełamie słodycz kukurydzy.
I to by było na tyle – tak, to naprawdę takie proste. Ale zapewniam – smak będzie na tyle zaskakujący i ciekawy, że będziecie chcieli sięgnąć po więcej!
Smacznego!
Możesz użyć domowy majonez! Na przykład taki: