Szakszuka – śniadanie po żydowsku.

1

Współczesna kuchnia żydowska odzwierciedla miks kultur, które przywieźli ze sobą imigranci. Dzisiaj przygotujemy bardzo popularne danie śniadaniowe (które także zjadane bywa na brunch) – Szakszukę lub Szekszukę. Przywieźli je imigrujący w latach 50-tych żydzi z północnej Afryki. Danie to pod różnymi nazwami i w różnych odmianach należy także do kuchni tunezyjskiej, libijskiej, algierskiej, marokańskiej oraz egipskiej.
 

Lista składników (dwie osoby):

  • pomidory średnie (4 sztuki)
  • cebule średnie (2 sztuki)
  • papryczka chili
  • czosnek (kilka ząbków)
  • jaja (3-4 sztuki)
  • papryka słodka mielona (łyżeczka, dwie)
  • [Opcjonalnie]: papryka wędzona mielona (łyżeczka, dwie)
  • sól
  • pieprz
  • [Opcjonalnie]: kruszony pieprz czerwony do dekoracji
  • [Do dekoracji]: siekany świeży koperek
  • [Do dekoracji]: drobno pokrojona cebula dymka
  • oliwa z oliwek

 Sposób przyrządzania:

Siekamy drobno cebulę. Szklimy ją na oliwie z oliwek (albo innym tłuszczu roślinnym). Do cebuli wyciskamy czosnek i chwilę przesmażamy razem.
Kroimy pomidory (można ze skórką – nie będzie przeszkadzać po przygotowaniu) w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i dusimy. Kroimy drobno papryczkę chili (ja lubię na ostro- nie wyjmowałem pestek). Solimy, pieprzymy oraz dodajemy paprykę słodką i wędzoną. Dusimy sos.
Jak tylko pomidory zaczną mięknąć musimy odparować nadmiar soku. Odparowujemy płyny, aż masa warzywna zgęstnieje wyraźnie. Nie musi być zupełnie sucha, ale nie może też pływać.
W sosie robimy łyżką gniazda na nasze jajka – tyle ile mamy jajek. Wbijamy jajka uważając by żółtka nie pękły – tak jak byśmy robili sadzone.[UWAGA]: Przed wbiciem jajek próbujemy sos! Jeżeli jest za mało smaku doprawiamy.
Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną. Według mnie najlepiej smakuje ścięte białko i płynne żółtko, ale możecie dostosować stopień gotowości do własnych preferencji – byleby nie za płynne, bo się rozleją przy serwowaniu.
Chwilę przed zdjęciem z ognia, lub tuż po zdjęciu żółtka dekorujemy kruszonym czerwonym pieprzem. Całość dekorujemy cebulą dymką oraz koperkiem. Można dodatkowo posolić, popieprzyć do smaku.
Podajemy jajka na sosie – najlepiej w towarzystwie białego, dobrego pieczywa. Można podawać z tostami.
Beteavon – Smacznego!
Danie przygotowane na konkurs „Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016”.
Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *