Hummus z kuminem i wędzoną papryką.

Od dłuższego czasu w pracy jadam gotowe dania – kasza bulgur z hummusem. Całkiem to dobre, dlatego postanowiłem przygotować hummus w domu. Od wielu moich znajomych słyszałem, że robi się go bardzo szybko i prosto i że można dopasować smak do swoich preferencji. Dzisiaj wrzucam najbardziej podstawowy dip z jak najmniejszej ilości składników, docelowo chciałbym spróbować zrobić sos do makaronu na bazie hummusu i kilka innych dań.

Składniki:

  • Ciecierzyca w zalewie (400g ciecierzycy po odsączeniu)
  • Pasta tahini (2 łyżki lub do smaku)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • [Przyprawy]: Papryka wędzona (łyżeczka), Kumin (łyżeczka zmielonego), Sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę dobrze odsączyć na sitku. Przetrzeć blenderem. Dodać pastę tahini, sok z cytryny (ja miałem bardzo słodką cytrynę, jeżeli będzie mocno kwaśna ilość soku można zmniejszyć), starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przecierać dodając oliwę. Mi wystarczyły 4 łyżki by pasta zrobiła się przyjemnie gładka. Na końcu doprawiamy przyprawami oraz solimy. Blendujemy, aż do wymieszania przypraw oraz otrzymania pożądanej konsystencji.

Pastę podajemy ze świeżym, dobrym chlebem lub z chlebkami pita.

Smacznego!

Taki hummus będzie smakował cudownie z takimi chlebkami:

Greckie chlebki pita.