Od dłuższego czasu w pracy jadam gotowe dania – kasza bulgur z hummusem. Całkiem to dobre, dlatego postanowiłem przygotować hummus w domu. Od wielu moich znajomych słyszałem, że robi się go bardzo szybko i prosto i że można dopasować smak do swoich preferencji. Dzisiaj wrzucam najbardziej podstawowy dip z jak najmniejszej ilości składników, docelowo chciałbym spróbować zrobić sos do makaronu na bazie hummusu i kilka innych dań.
Składniki:
- Ciecierzyca w zalewie (400g ciecierzycy po odsączeniu)
- Pasta tahini (2 łyżki lub do smaku)
- Cytryna (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek (4 łyżki)
- [Przyprawy]: Papryka wędzona (łyżeczka), Kumin (łyżeczka zmielonego), Sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dobrze odsączyć na sitku. Przetrzeć blenderem. Dodać pastę tahini, sok z cytryny (ja miałem bardzo słodką cytrynę, jeżeli będzie mocno kwaśna ilość soku można zmniejszyć), starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przecierać dodając oliwę. Mi wystarczyły 4 łyżki by pasta zrobiła się przyjemnie gładka. Na końcu doprawiamy przyprawami oraz solimy. Blendujemy, aż do wymieszania przypraw oraz otrzymania pożądanej konsystencji.
Pastę podajemy ze świeżym, dobrym chlebem lub z chlebkami pita.
Smacznego!
Taki hummus będzie smakował cudownie z takimi chlebkami: