Tarta ze szpinakiem, kozim serem i szparagami.

Od dłuższego czasu chciałem zrobić tartę na kruchym cieście. Teraz myślę, że nadszedł idealny moment. Dostępne są świeże szparagi, które dla mnie idealnie pasują do szpinaku i koziego sera. Pikantny sos śmietanowy spaja wszystko w całość. Pychota.

Składniki (Tarta 28cm):

  • Mąka pszenna (300g)
  • Masło (180g + łyżka do szpinaku)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Szpinak baby świeży (250g)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Śmietanka (200ml)
  • Ser kozi miękki (100g)
  • Szparagi zielone (parę szparagów)
  • [Przyprawy]: Gałka muszkatołowa, Pieprz Cayenne, Pieprz czarny, Sól
  • Olej (łyżka)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mieszamy zimne masło z mąką i jajkiem. Ja użyłem masła solonego więc nie musiałem dosalać ciasta. Jeżeli użyjecie zwykłego to warto jeszcze dodać łyżeczkę soli. Ucieramy/wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kulę i odstawiamy w folii do lodówki na 30min lub dłużej.

Następnie przygotowujemy szpinak. Zaczynamy od podgrzania łyżki masła oraz  łyżki oleju (ja użyłem rzepakowego, czosnkowego). Na tym tłuszczu delikatnie podsmażamy posiekany czosnek. Kiedy zacznie dość intensywnie pachnieć możemy dodawać szpinak. Czosnek nie powinien się robić brązowy. Podsmażamy szpinak na średnim ogniu – tak by zwiądł, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy na małym ogniu by się delikatnie dusił.

Rozwałkowujemy ciasto w koło o większej niż forma średnicy. Wykładamy do formy – ja używam silikonowej więc nie muszę niczym smarować. Nakłuwamy spód. Przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch albo fasolę. Tak by ciasto nam nie urosło. Wstawiamy do rozgrzanego na 190*C piekarnika na ok. 15 minut by się podpiekło. Po tym czasie zdejmujemy nasz „ciężarek” i pieczemy samo ciasto na złoto ok. 13-15 minut.

W tym czasie przygotowujemy szparagi – obrane (bez zdrewniałych końcówek) wkładamy do garnka (ja wolę jak jest mniejszy – wtedy końcówki wystają ponad wodę i się nie rozgotowują) z wrzącą, osoloną wodą na ok. 2,5 – 3 minuty. Po ugotowaniu wykładamy na durszlak i płuczemy zimną wodą, żeby zatrzymać ich dalsze gotowanie.

Do tego robimy sos roztrzepując jajko w śmietance i dodając przyprawy do smaku (ja ok. łyżeczka gałki, łyżeczka cayenne, odrobina pieprzu czarnego, trochę soli).

Na podpieczone ciasto wykładamy odsączony z tłuszczu i wody szpinak, zalewamy sosem, wykładamy nasz ser w kawałkach lub jak ja w talarkach, szparagi i wstawiamy całość do rozgrzanego na 190*C piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Po upieczeniu dajemy odpocząć by sos ostatecznie zgęstniał.

Smacznego!