Francuski omlet – maślany i bardzo puszysty.

Od dłuższego czasu chciałem przygotować taki prawdziwy, francuski omlet. Jest bardzo prosty – tylko trzeba mieć odpowiednią patelnię. Najlepiej taką jak do naleśników, albo inną dosyć płaską – dzięki czemu będziemy mogli operować łopatką i ładnie uformujemy, a później zawiniemy nasz omlet. Dzisiaj pokażę najbardziej podstawowy – i jeżeli nigdy takich nie jedliście, od niego właśnie zacznijcie. Przekonacie się jaki omlet może być delikatny, puszysty i smaczny. Jeżeli będziecie chcieli poznać szczegóły techniki to odwiedźcie kanał YT Food Wishes – ja się wiele od Szefa Johna uczę i podpatruję i wam polecam! 🙂

Składniki (1 omlet):

  • Jajka (3 sztuki)
  • Woda zimna (1-2 łyżeczki)
  • Masło (2-3 łyżki)
  • Sól

Sposób przygotowania:

Jajka mieszamy trzepaczką z odrobiną soli i zimnej wody (ja użyłem 2 łyżeczek bo mam trochę mniejsze). Generalnie chodzi o to by jajku nadać puszystości i żeby się masa ładnie lała. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami masła. Ja użyłem solonego masła więc po prostu jajka posoliłem trochę mniej. Mieszamy szpatułką by nadać kształt masie i żeby zaczęła się dobrze ścinać – naprawdę warto zobaczyć u Szefa Johna jak się to poprawnie robi. Generalnie chodzi o to, by jeszcze lejące się jajka zgarniać z wierzchu i rozprowadzać na boki by powstawał ładny, gładki naleśnik. Kiedy już zetnie się nam na tyle, że będziemy go w stanie zwinąć (nie będzie się rozrywał przy podnoszeniu, ale nie będzie jeszcze przypieczony na „sadzone”) zawijamy go w rulonik. Dodajemy jeszcze odrobinę masła by nawilżyć omlet. Dajemy mu chwileczkę odpocząć na wyłączonym gazie. Podajemy smarując z wierzchu masłem – by nadać mu błyszczącej i gładkiej faktury.

Smacznego!

Idealnie będzie smakował z własnoręcznie upieczoną francuską bagietką z tego przepisu:

Francuska bagietka – bez specjalnego osprzętu.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!