Halibut na jarmużu z sosem maślano-cytrynowym.

Halibut to ryba dosyć droga, ale warto ją dodawać do swojego jadłospisu raz na jakiś czas. Oprócz białka zawiera znaczne ilości witamin B6, B12, niacyny, a także duże ilości potasu, selenu, magnezu i fosforu. Ma wyraźny, charakterystyczny smak za który ceniony jest przez smakoszy na całym świecie. W przygotowaniu ryba jest szybka i łatwa. Dzisiaj bardzo prosty przepis na halibuta z jarmużem i sosem maślano-cytrynowym.

Składniki (4 osoby):

  • Halibut filet bez skóry (400-500g)
  • Jarmuż (125g)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Papryczka chili (1 sztuka)
  • Masło (3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek
  • Czerwony pieprz
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Mięta

Sposób przygotowania:

Obrać i posiekać czosnek w plasterki. Wypestkować i posiekać drobno papryczkę chili. Na sporej ilości oliwy z oliwek smażyć czosnek i papryczkę dopóki czosnek nie zacznie brązowieć (Uważamy, żeby się nie spalił! Chodzi nam o zrumienienie go i żeby zrobił się chrupki!). Dodajemy pocięty jarmuż i solimy do smaku po czym mieszamy całość. Smażymy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie (każdy lubi go trochę inaczej – ja proponuję nie robić jak szpinak na papkę tylko al dente). Jarmuż powinien być gotowy po ok. 10 minutach.

W czasie gdy dochodzi nasz jarmuż. Możemy zająć się halibutem. Porcjujemy nasz filet i go doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem czerwonym (jeżeli nie mamy możemy doprawić czarnym). Ja utarłem czerwony pieprz z solą w moździerzu i posypałem taką przyprawą halibuta – dosyć hojnie.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek (żeby masło się nie paliło). Wrzucamy naszego halibuta. Smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony w zależności od grubości naszego filetu. Generalnie kiedy zaczną się włókna oddzielać ryba jest na pewno gotowa :). Zdejmujemy halibuta z patelni i wykładamy na wyłożony wcześniej jarmuż. Na patelnię wyciskamy sok z ok. pół cytryny i mieszamy, żeby uwolnić cały smak (jeżeli wychodzi nam za mało sosu dodajemy resztę masła). Z drugiej połowy wykrawamy 4 plastry, które kładziemy na tłuszcz. Dodajemy parę listków mięty. Solimy, pieprzymy do smaku.

Kładziemy karmelizowany plaster cytryny na rybę i polewamy sosem. Dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!

Lubisz rybkę? Spróbuj koniecznie łososia na chrupko z kaparowym holendrem!

Łosoś na chrupko z kaparowym sosem holenderskim.