Camembert pieczony.

Pysznych przystawek z sera Camembert ciąg dalszy. Tym razem jeszcze prostszy przepis – Camembert pieczony z czosnkiem i rozmarynem w piekarniku. Ser zmienia konsystencję i przypomina trochę sery smażone. Coś cudownego.

Skład (zależy jak chcemy podać ale powiedzmy, że na przystawkę jeden ser wystarczy na 4 osoby- ale można też podać jeden ser/osobę):

  • Ser Camembert (1 = 250g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Rozmaryn świeży (parę listków)

Sposób przygotowania:

Cienko odciąć górną część sera. Położyć z wierzchu pokrojony w cienkie paski ząbek czosnku oraz listki rozmarynu.

Z pergaminu lub papieru do pieczenia uformować kołnierz wokół sera – tak by zabezpieczyć go przed wylaniem (ja odciąłem długi pasek, złożyłem go w dwa razy i zrobiłem zamknięte koło).

Wstawić ser do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piec na funkcji góra/dół przez ok. 20 minut.

Podawać z bagietką.

Smacznego!

Jeżeli lubisz Camembert spróbuj –

Camembert pieczony.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *