Flaczki wegetariańskie z boczniaków.

Czasami człowieka najdzie ochota na pyszne flaczki. Takie z dużą ilością majeranku, mocno pieprzne – przepyszne jednym słowem! Ale co zrobić jeżeli domownicy nie tolerują naszych kulinarnych zamiłowań? Przygotować flaczki z boczniaków! Każdy się będzie nimi zajadał – takie dobre! No i oczywiście przepis jest całkowicie wegański – więc można cieszyć się swoim ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia!

Składniki (2 głodne osoby lub 4 normalne porcje):

  • Boczniaki świeże (300g)
  • Wywar warzywny (1 litr)
  • Marchewka z bulionu (do podania)
  • Cebula (1 średnia)
  • Koncentrat pomidorowy (3 czubate łyżeczki)
  • [Przyprawy]: Majeranek (dużo – min. 2 łyżki), Lubczyk suszony (łyżka), Pieprz czarny mielony (do smaku – ja lubię dużo), Sól, [Opcjonalnie]: Zioła prowansalskie
  • [Opcjonalnie]: Sambal oelek, pasta z chilli albo po prostu dodać papryki ostrej mielonej do smaku – dla wielbicieli pikanterii
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania dobrego bulionu warzywnego. Ja od razu robiłem dobrze doprawiony – liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem, goździkami itd. Według tego przepisu: kliknij link. Dodałem tylko czosnku – z 4 ząbki by podbić smak.

Kiedy będziemy mieli gotowy wywar przygotowujemy nasze boczniaki. Kroimy je w paski wzdłuż płytek tak by przypominały flaczki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy boczniaki. Smażymy razem kilka minut – aż grzyby się nie skurczą i nabiorą delikatnie złotawego koloru.

Bulion doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Dodajemy podsmażone grzyby z cebulką. Gotujemy razem ok. 10 minut.

Podajemy z pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną natką pietruszki.

PS. jeżeli lubicie ostre smaki to dodajcie jak ja coś ostrego. Tylko nie przesadzajcie! Pamiętajcie by nie zabić ziołowego smaku!

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *