Flaczki wegetariańskie z boczniaków.

Czasami człowieka najdzie ochota na pyszne flaczki. Takie z dużą ilością majeranku, mocno pieprzne – przepyszne jednym słowem! Ale co zrobić jeżeli domownicy nie tolerują naszych kulinarnych zamiłowań? Przygotować flaczki z boczniaków! Każdy się będzie nimi zajadał – takie dobre! No i oczywiście przepis jest całkowicie wegański – więc można cieszyć się swoim ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia!

Składniki (2 głodne osoby lub 4 normalne porcje):

  • Boczniaki świeże (300g)
  • Wywar warzywny (1 litr)
  • Marchewka z bulionu (do podania)
  • Cebula (1 średnia)
  • Koncentrat pomidorowy (3 czubate łyżeczki)
  • [Przyprawy]: Majeranek (dużo – min. 2 łyżki), Lubczyk suszony (łyżka), Pieprz czarny mielony (do smaku – ja lubię dużo), Sól, [Opcjonalnie]: Zioła prowansalskie
  • [Opcjonalnie]: Sambal oelek, pasta z chilli albo po prostu dodać papryki ostrej mielonej do smaku – dla wielbicieli pikanterii
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania dobrego bulionu warzywnego. Ja od razu robiłem dobrze doprawiony – liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem, goździkami itd. Według tego przepisu: kliknij link. Dodałem tylko czosnku – z 4 ząbki by podbić smak.

Kiedy będziemy mieli gotowy wywar przygotowujemy nasze boczniaki. Kroimy je w paski wzdłuż płytek tak by przypominały flaczki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy boczniaki. Smażymy razem kilka minut – aż grzyby się nie skurczą i nabiorą delikatnie złotawego koloru.

Bulion doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Dodajemy podsmażone grzyby z cebulką. Gotujemy razem ok. 10 minut.

Podajemy z pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną natką pietruszki.

PS. jeżeli lubicie ostre smaki to dodajcie jak ja coś ostrego. Tylko nie przesadzajcie! Pamiętajcie by nie zabić ziołowego smaku!

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!