Butter Chicken – Murgh makhani.

Tak jak pisałem ostatnio na FB byliśmy w przerwie Świąteczno-Noworocznej z Moją Ukochaną Żoną w restauracji Indyjskiej Taj-India. Bardzo nam się spodobało, szczególnie butter chicken. Danie to w hindi nazywa się w Hindi murgh makhani i można to przetłumaczyć zarówno jako maślany kurczak jak i kremowy kurczak. Chodzi o niezwykłą, aksamitną konsystencję sosu, którą osiągamy dzięki dodawaniu masła i odpowiedniemu przecieraniu. Co ciekawe, danie to nie jest jakieś bardzo tradycyjne dla kuchni indyjskiej – zostało wynalezione w 1950 roku przez restauratora o imieniu Kundan Lal Gujral. Podał on resztki (szyje, skrzydełka itd.) z kurczaka Tandoori (czyli takiego z glinianego pieca coś podobnego do naszego kurczaka z rożna tylko, że np. w jogurtowej marynacie) w bardzo gęstym i tłustym pomidorowym sosie (z dużą ilością masła i śmietanki). Stety lub niestety potrawa stała się wizytówką hinduskich knajp jako jedna z najczęściej zamawianych pozycji menu. A do tego chlebki naan, które też za dużo z kuchnią indyjską wspólnego (super o nich się wypowiada Gaggan Anand – wielokrotny zdobywca tytułu Best restaurant in Asia i Best restaurant in Thailand wg. magazynu Restaurant) nie mają i mamy idealny wstęp do poznawania ich smaków ;). Nie zmienia to faktu, że kurczak przygotowany w ten sposób jest obłędnie pyszny i każdy powinien go spróbować – być może zachęci to was do zagłębienia się w poznawaniu tej bardzo rozbudowanej tradycji kulinarnej.

Składniki (4 osoby):

  • Mięso z piersi kurczaka (500g)
  • Mięso z ud kurczaka (500g)
  • [Marynata]: Jogurt gęsty (8 łyżek), Sok z połowy limonki, Imbir starty (ok. 4 czubatych łyżeczek), Czosnek (4 spore starte ząbki), Papryka słodka wędzona (2 łyżki), Papryka ostra (2 łyżeczki), Garam masala (2 łyżeczki), Kardamon mielony (łyżeczka), Kurkuma (2 łyżeczki), Sól
  • Pomidory (1kg)
  • Cebula czerwona (1 średnia)
  • Imbir starty (czubata łyżeczka)
  • Czosnek (cała główka)
  • Orzechy nerkowca (garść)
  • Masło (pół kostki)
  • Śmietanka 30% (ok. 2 łyżki lub więcej)
  • Miód (1 łyżka)
  • Woda (szklanka)
  • Ocet słodowy (1 łyżka)
  • Natka pietruszki (garść posiekanej)
  • Kolendra świeża (garść posiekanej)
  • [Przyprawy]: Papryka słodka (2 łyżki), Papryka słodka wędzona (1 łyżka), Papryka ostra (1 łyżeczka), Garam masala (2 łyżki), Kardamon zielony cały (4-5 ziarenek), Sól
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Jeżeli chcemy podać to danie z chlebkami naan to powinniśmy zacząć od ich przyrządzania bo ciasto musi wyrastać 2-3 godziny. W tym czasie marynujemy kurczaka. Ja wykorzystałem dwa rodzaje mięsa – białe z piersi i ciemne z ud tak by nadać naszej potrawie dodatkowego smaku i zbliżyć się do tradycyjnych przepisów wykorzystujących całego ptaka. Tniemy mięso w większe kawałki (wielkości kciuka). Dodajemy składniki marynaty i dobrze mieszamy. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, ale jeżeli nie macie czasu to ok. 20-30 minut. Co do jogurtu ja użyłem niezbyt tłusty 3%, ale całkiem gęsty. Możecie wykorzystać typu greckiego – ale potrawa będzie jeszcze bardziej tłusta…

W czasie, gdy kurczak się marynuje przygotowujemy pieczony czosnek. Jak w tym przepisie całą, nieobraną główkę delikatnie ścinamy od góry podlewamy odrobiną oleju i wstawiamy owiniętą folią aluminiową do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dajemy ostygnąć po czym wyjmujemy miąższ z łupinek.

Kiedy nasz kurczak się zamarynuje możemy go upiec w piekarniku (i tak miałem go przygotować pierwotnie, zanim nie spaliłem piekarnika :)). Wystarczy nadziać na patyczki i grillować pod grillem na średniej temperaturze przez ok. 20-25 minut.

Ale tak jak pisałem, zapomniałem spaliłem piekarnik powodując w nim mały pożar. Zapomniałem wyjąć papier do pieczenia, który pod wpływem żaru z grilla się spalił i uszkodził elektronikę. Ale jak to się mówi – wypadki chodzą po ludziach i trzeba sobie radzić. Na szczęście butter chicken może być przygotowywany prawie jak danie jednogarnkowe z kurczakiem smażonym na patelni.

Smażymy kurczaka na ok. dwóch łyżkach oleju z łyżką masła do gotowości i do uzyskania przyjemnej, złotej skórki. Zdejmujemy z patelni mięso i przystępujemy do przygotowania sosu. Rozgrzewamy olej z masłem (2 łyżki/1 łyżka) i szklimy posiekaną cebulkę. Dodajemy czosnek pieczony i starty, świeży imbir i kilka ziarenek kardamonu jeszcze dosłownie chwilkę przesmażamy razem i dodajemy pocięte w cząstki pomidory. Ja użyłem 3 dużych pomidorów malinowych i 8 pomidorków truskawkowych. Po prostu chodzi o to, że teraz zimą większość pomidorów nie ma smaku, a w tym przepisie nie ma jak widzicie koncentratu pomidorowego. Latem wystarczy użyć dobrych, aromatycznych pomidorów jednego rodzaju. Jeżeli nie macie do nich dostępu to dodajcie łyżeczkę koncentratu, ale odradzam bo może wyjść za kwaśno i zbyt pomidorowo. Dodajemy garść pociętych orzechów nerkowca i dusimy na średnim ogniu przed tym dodając ok. szklankę wody, przyprawy oraz ocet słodowy (jeżeli nie macie takiego pod ręką możecie użyć innego byle by nie spirytusowego – ma on dać smak, a nie tylko podbić kwaskowatość). Podczas duszenia pomidorów warto dodać ze dwie łyżki masła.

Kiedy pomidory zaczną się rozpadać na papkę musimy nasz sos zblendować albo blenderem ręcznym albo w kielichowym. Dla uzyskania najlepszej konsystencji warto zblendowany sos przepuścić przez sitko o małych oczkach – wtedy wyłapiemy wszystkie pestki i resztki skórek z pomidorów. Ja nie mam bo wyrzuciłem ostatnio więc pominąłem ten punkt i po prostu długo i namiętnie blendowałem.

Przelewamy nasz gładki sos z powrotem na patelnię i grzejemy na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę tak by nie zabieliła nam za bardzo sosu – dlatego ja piszę o dwóch łyżkach, ale to jest wasz butter chicken i możecie dodać więcej. Możemy dodać kolejne dwie łyżki masła, jeżeli uważamy, że sos jest za mało kremowy. Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka wraz z ewentualnymi sokami. Dobrze mieszamy. Dodajemy ok. łyżki miodu by przełamać kwaskowatość pomidorów oraz posiekaną, świeżą kolendrę i natkę pietruszki.

Podajemy z chlebkami naan z tego przepisu lub innym, dobrym pieczywem lub ryżem.

Smacznego!

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!