Ołady gryczane ze śmietaną i kawiorem.

Dzisiaj troszkę wschodniej kuchni. Ołady w kuchni rosyjskiej spotykamy już w połowie XVI wieku, ale te co znamy dzisiaj utrwaliły się dopiero w wieku XIX. Są to dosyć grube, małe w średnicy placuszki – naleśniczki z przeróżnych mąk z dodatkiem jajek, często na kefirze, maślance lub jogurcie. Ja dzisiaj chciałbym zaproponować jak najbardziej wykwintne (w końcu Sylwester się zbliża, a a według mnie to może być fajna przystawka na tę okazję) czyli gryczane podane z kawiorem oraz kwaśną śmietaną. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili je na śniadanie, na słodko – np. z owocami czy czekoladą. Ołady to idealna baza do tworzenia dalszych dań!

Składniki (2 dania główne lub 4 porcje jako przystawka):

  • Mąka gryczana (ok. 150g)
  • Jogurt 2% tłuszczu (3 łyżki)
  • Mleko 2% (ok. pół szklanki)
  • Żółtka jaj (2 żółtka)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Cukier (pół łyżki)
  • Sól
  • Olej (do smażenia)
  • [Do podania]: Kawior, Śmietana 18%

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, żółtka, odrobinkę soli, cukier oraz jogurt i stopniowo dodajemy mleko do uzyskania gęstawej, ale lejącej się konsystencji. Masa powinna być gęstsza niż na naleśniki by można było kształtować nasze ołady. Po uzyskaniu konsystencji dodajemy sodę i dobrze mieszamy.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mi najbardziej pasuje porcja jednej łyżki masy na jeden naleśniczek.

Podajemy z kawiorem i śmietaną.

Można też podawać z syropem z agawy, miodem, czekoladą, kremami, owocami, bitą śmietaną itd.

Smacznego!

 

 

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *