Chlebki naan – dodatek do dań indyjskiej kuchni.

Chlebki naan w dzisiejszych czasach stanowią nieodłączny element współczesnej kuchni indyjskiej. Każda licząca na dużą popularność hinduska restauracja dodaje je do swojego menu. Tak naprawdę to nie jest to nic szczególnie oryginalnego, cały kaukaz je podobne lepioszki, grecy jedzą pitę, a my podpłomyki. Nie zmienia to faktu, że idealnie się sprawdzają do indyjskich dań typu curry i generalnie do jedzenia z pysznymi, gęstymi sosami. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić naan bez drożdży za to na jogurcie. Pokażę tylko najbardziej podstawową wersję – w przyszłości planuję poświęcić więcej czasu na prezentację naan z serem, pieczonym czosnkiem, cebulką z dedykowanymi sosami itd. Zależy czy wam się spodoba mój romans z indyjskimi klimatami.

Składniki (6-8 chlebków zależy od wielkości):

  • Mąka pszenna (300g + do podsypywania)
  • Jogurt niezbyt tłusty (pół szklanki)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżeczki + trochę do posmarowania ciasta)
  • Soda (pół łyżeczki)
  • Cukier (łyżeczka)
  • Sól (łyżeczka lub do smaku)
  • Woda do ciasta (ok. pół szklanki)

Sposób przygotowania:

Mieszamy dobrze składniki suche. Ja użyłem brązowego cukru i utarłem go przed dodaniem w moździerzu z solą prawie na puder. Dodajemy jogurt, oliwę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę – tak by było sprężyste, dosyć miękkie, ale się nie lepiło do rąk. Dobrze wyrobione ciasto smarujemy odrobiną oliwy i odstawiamy na kilka godzin (ok. 3) do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy na porcje (możemy dać porcjowanym kawałkom jeszcze odpocząć ok. 30 minut lub od razu wałkować) i wałkujemy na dosyć cienkie placki.

Naan najlepiej smażyć na suchej, żeliwnej, dobrze nagrzanej patelni. Smarujemy jedną stronę placka wodą i układamy na patelni do zrumienienia. Przyciskamy od góry palcami, żeby nie tworzyły nam się bąble. Po kilku minutach (w zależności od temperatury patelni 1-3 minut, nie może być za gorąca by placki się nie paliły) odwracamy na drugą stronę i ją też rumienimy.

Podajemy chlebki posmarowane masłem i posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Możesz podać np. do tego dania:

Butter Chicken – Murgh makhani.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *