Dzisiaj wyjątkowo prosta zupa, praktycznie trzyskładnikowa. Niedługo jesień, a to danie będzie wprost idealne na chłodniejsze popołudnia. Pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca – taka jaka powinna być zupa z soczewicy.
Składniki (6 porcji):
- Soczewica czerwona (1/2 szklanki)
- Jabłko (1 duże)
- Czosnek (4-6 ząbków)
- Bulion warzywny (najlepiej własny – taki, albo kostka)
- Woda (4 szklanki)
- Serek Mascarpone (150-200g)
- [Przyprawy] Kurkuma (1-2 łyżeczki), Papryka ostra (łyżeczka), Papryka słodka (2 łyżeczki)
- Sól
- Pieprz
- [Opcjonalnie]: Ser typu feta (do przystrojenia)
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika wkładamy zawinięte w folie jabłko (pokrojone w ćwiartki by się szybciej zrobiło). Pieczemy ok 30 minut.
W ostatnich 10 minutach pieczenia jabłek: do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową (lub 4 szklanki wywaru – wtedy rezygnujemy z wody i to jest najlepsze rozwiązanie), wrzucamy czosnek (możemy ząbki przekroić na pół), dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok 7 – 10 minut.
Jabłka wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki. Wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy kolejne 5 minut. Po ugotowaniu blendujemy naszą zupę i zabielamy serkiem.
Podajemy z paroma kostkami sera feta.
Smacznego!