Zupa – krem z czerwonej soczewicy i pieczonego jabłka.

soczewica, jablko, krem

Dzisiaj wyjątkowo prosta zupa, praktycznie trzyskładnikowa. Niedługo jesień, a to danie będzie wprost idealne na chłodniejsze popołudnia. Pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca – taka jaka powinna być zupa z soczewicy.

Składniki (6 porcji):

  • Soczewica czerwona (1/2 szklanki)
  • Jabłko (1 duże)
  • Czosnek (4-6 ząbków)
  • Bulion warzywny (najlepiej własny – taki, albo kostka)
  • Woda (4 szklanki)
  • Serek Mascarpone (150-200g)
  • [Przyprawy] Kurkuma (1-2 łyżeczki), Papryka ostra (łyżeczka), Papryka słodka (2 łyżeczki)
  • Sól
  • Pieprz
  • [Opcjonalnie]: Ser typu feta (do przystrojenia)

5krem_soczewica_jablko

Sposób przygotowania:

Do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika wkładamy zawinięte w folie jabłko (pokrojone w ćwiartki by się szybciej zrobiło). Pieczemy ok 30 minut.

W ostatnich 10 minutach pieczenia jabłek: do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową (lub 4 szklanki wywaru – wtedy rezygnujemy z wody i to jest najlepsze rozwiązanie), wrzucamy czosnek (możemy ząbki przekroić na pół), dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok 7 – 10 minut.

Jabłka wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki. Wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy kolejne 5 minut. Po ugotowaniu blendujemy naszą zupę i zabielamy serkiem.

Podajemy z paroma kostkami sera feta.

Smacznego!

2krem_soczewica_jablko

3krem_soczewica_jablko