Dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa. Bardzo zdrowa kasza gryczana podsmażana z całymi kurkami w towarzystwie pięknego jajka w koszulce. Idealna propozycja na leniwy sobotni, czy też niedzielny poranek.
Składniki (dwie osoby):
- Kasza gryczana (100g lub woreczek)
- Kurki (2-3 garści)
- Cebula czerwona (jedna)
- Natka pietruszki (garść)
- Czosnek (2-3 ząbki)
- Jajka (2)
- [Przyprawy]: Czosnek niedźwiedzi (łyżeczka), Zioła prowansalskie (łyżeczka-dwie), Pieprz biały (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek (do smażenia)
- Masło (łyżka)
- Sól
- Pieprz
Sposób przyrządzania:
Gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Ja gotowałem 10 minut by mogła jeszcze dojść na patelni i nie była rozgotowana. Odsączamy.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Wrzucamy kurki (w całości lepiej się będą prezentować). Chwilę smażymy żeby odparować nadmiar wody z kurek. Dodajemy masło i przyprawy, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Dodajemy odsączoną kaszę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do gotowości – mi zajęło jakieś 5 minut.
Kaszę odstawiamy na mały ogień by podtrzymać jej temperaturę. A w tym czasie przygotowujemy jajko w koszulkach.
Do garnka wlewamy wodę (tak by jajko swobodnie pływało po wbiciu). Dodajemy kilka łyżek octu białego winnego (albo innego białego – może być jabłkowy itd.). Wodę doprowadzamy do wrzenia i zaraz zmniejszamy ogień by delikatnie bulgotała. Tuż przed wbiciem jajka łyżką intensywnie mieszamy przy krawędziach garnka tak by na środku powstał lejek/wir. Wbijamy jajko do wiru (trzeba wlać jajko z jak najmniejszej do wody odległości i w miarę płynnie – wtedy koszulka sama opatuli żółtko). Gotujemy jajko 3 minuty.
W tym czasie wykładamy kaszę na talerz. Po upływie 3 minut od razu wyjmujemy jajko z wody łyżką cedzakową i układamy na kaszy. Możemy oprószyć pieprzem i delikatnie posolić. Do ozdoby użyć odrobinę natki.
Pyszne śniadanie gotowe w około 20 minut!
Smacznego!