Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola.

1poledwiczka

Dzisiaj szybciutki przepis na wyśmienity obiad. Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy o wyjątkowo mocnym, zdecydowanym aromacie i smaku. Idealnie nadaje się jako danie samo w sobie my jednak zrobimy z niego sos idealnie nadający się do makaronu oraz dań mięsnych.

Lista składników (na 2 osoby):
  • polędwiczka wieprzowa średnia (ok. 300g)
  • makaron 200g (na zdjęciu duże muszle – Lumaconi Rigati Grandi)
  • ser gorgonzola (100g)
  • szklanka bulionu
  • szklanka śmietanki 30%
  • mała cebulka
  • łyżka masła do smażenia (może być klarowane)
  • Opcjonalnie: zielony pieprz do ozdoby (z zalewy)
  • Opcjonalnie: szpinak baby lub inna zielenina jako dodatek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę kroimy w grube plastry. Lekko masujemy ręką. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju roślinnym na mocno rozgrzanej patelni (można grillować).
W międzyczasie gotujemy makaron wg. instrukcji.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle do zeszklenia. Do cebulki wlewamy nasz bulion (możemy użyć mniej bulionu jeżeli się nam śpieszy i nie chcemy odparowywać za długo). Ser kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy go w bulionie. Hartujemy śmietankę (łyżka ciepłego bulionu do śmietanki, mieszamy) i wlewamy ją do sosu. Po dodaniu śmietanki sosu nie gotujemy – podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (odparowujemy nadmiar płynów). Uważamy by śmietanka się nie zwarzyła. Możemy popieprzyć do smaku.
Układamy na talerzu mięso i makaron. Podlewamy sosem (nie za dużo bo wychodzi bardzo aromatyczny). Zdobimy np. zielonym pieprzem oraz opcjonalnie układamy świeże liście szpinaku, rukoli lub inną sałatkę.
Smacznego!
Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *