Dzisiaj szybciutki przepis na wyśmienity obiad. Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy o wyjątkowo mocnym, zdecydowanym aromacie i smaku. Idealnie nadaje się jako danie samo w sobie my jednak zrobimy z niego sos idealnie nadający się do makaronu oraz dań mięsnych.
Lista składników (na 2 osoby):
- polędwiczka wieprzowa średnia (ok. 300g)
- makaron 200g (na zdjęciu duże muszle – Lumaconi Rigati Grandi)
- ser gorgonzola (100g)
- szklanka bulionu
- szklanka śmietanki 30%
- mała cebulka
- łyżka masła do smażenia (może być klarowane)
- Opcjonalnie: zielony pieprz do ozdoby (z zalewy)
- Opcjonalnie: szpinak baby lub inna zielenina jako dodatek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę kroimy w grube plastry. Lekko masujemy ręką. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju roślinnym na mocno rozgrzanej patelni (można grillować).
W międzyczasie gotujemy makaron wg. instrukcji.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle do zeszklenia. Do cebulki wlewamy nasz bulion (możemy użyć mniej bulionu jeżeli się nam śpieszy i nie chcemy odparowywać za długo). Ser kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy go w bulionie. Hartujemy śmietankę (łyżka ciepłego bulionu do śmietanki, mieszamy) i wlewamy ją do sosu. Po dodaniu śmietanki sosu nie gotujemy – podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (odparowujemy nadmiar płynów). Uważamy by śmietanka się nie zwarzyła. Możemy popieprzyć do smaku.
Układamy na talerzu mięso i makaron. Podlewamy sosem (nie za dużo bo wychodzi bardzo aromatyczny). Zdobimy np. zielonym pieprzem oraz opcjonalnie układamy świeże liście szpinaku, rukoli lub inną sałatkę.
Smacznego!