Sos żurawinowy na cydrze z brzoskwiniami.

1_sos_zurawina_brzoskwinia

Geneza tego sosu jest taka, że chciałem przygotować kaczkę. Chciałem, ją usmażyć i podać z jakimś puree do tego jakiś szybki sosik. Jednak w sklepie zobaczyłem świeże, dorodne i pyszne żurawiny. Wiedziałem, że będzie to strzał w dziesiątkę. Sos wyszedł niezwykle aromatyczny, a do tego wyjątkowo uniwersalny. Nada się idealnie do pieczonych lub smażonych mięs, ale też do deserów – np. do lodów śmietankowych.

Składniki:

  • Świeże żurawiny (500g)
  • Brzoskwinie w syropie (4 połówki)
  • Syrop z brzoskwini – zalewa (4 łyżki)
  • Cydr jabłkowy wytrawny (ok. szklanki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Cynamon (laska)
  • Liść laurowy (3 listki)
  • Anyż tarty (łyżeczka)
  • Skórka z cytryny
  • Sól

2_sos_zurawina_brzoskwinia

Sposób przygotowania:

Na patelnię lub do garnka wsypać cukier. Rozgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się delikatnie topić. Wsypać żurawinę i wymieszać z cukrem. Zalać cydrem i dodać przyprawy po czym zagotować. Dodać pocięte w cienkie plasterki brzoskwinie. Dodać odrobinę syropu (4 łyżki) i odrobinę świeżo startej skórki z cytryny. Gotować do czasu, aż żurawina nie pęknie i nie stworzy pięknego, gęstego sosu (można delikatnie go odparować).

3_sos_zurawina_brzoskwinia

4_sos_zurawina_brzoskwinia

5_sos_zurawina_brzoskwinia

Przed podaniem wyjąć laskę cynamonu i liść laurowy. Można przełożyć do słoiczków/słoika i trzymać w lodówce jak konfiturę.

Można podać ze smażoną kaczką jak w linku: Kaczka idealnie usmażona.

Smacznego!

6_sos_zurawina_brzoskwinia

Idealny do kaczki:

Idealnie usmażone piersi z kaczki na chlebie z sosem żurawinowym.