Geneza tego sosu jest taka, że chciałem przygotować kaczkę. Chciałem, ją usmażyć i podać z jakimś puree do tego jakiś szybki sosik. Jednak w sklepie zobaczyłem świeże, dorodne i pyszne żurawiny. Wiedziałem, że będzie to strzał w dziesiątkę. Sos wyszedł niezwykle aromatyczny, a do tego wyjątkowo uniwersalny. Nada się idealnie do pieczonych lub smażonych mięs, ale też do deserów – np. do lodów śmietankowych.
Składniki:
- Świeże żurawiny (500g)
- Brzoskwinie w syropie (4 połówki)
- Syrop z brzoskwini – zalewa (4 łyżki)
- Cydr jabłkowy wytrawny (ok. szklanki)
- Cukier (pół szklanki)
- Cynamon (laska)
- Liść laurowy (3 listki)
- Anyż tarty (łyżeczka)
- Skórka z cytryny
- Sól
Sposób przygotowania:
Na patelnię lub do garnka wsypać cukier. Rozgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się delikatnie topić. Wsypać żurawinę i wymieszać z cukrem. Zalać cydrem i dodać przyprawy po czym zagotować. Dodać pocięte w cienkie plasterki brzoskwinie. Dodać odrobinę syropu (4 łyżki) i odrobinę świeżo startej skórki z cytryny. Gotować do czasu, aż żurawina nie pęknie i nie stworzy pięknego, gęstego sosu (można delikatnie go odparować).
Przed podaniem wyjąć laskę cynamonu i liść laurowy. Można przełożyć do słoiczków/słoika i trzymać w lodówce jak konfiturę.
Można podać ze smażoną kaczką jak w linku: Kaczka idealnie usmażona.
Smacznego!
Idealny do kaczki:
Idealnie usmażone piersi z kaczki na chlebie z sosem żurawinowym.