Sos jabłkowy z cynamonem, chili i miodem.

Przepyszny sos jabłkowy z cynamonem, chili i miodem. Dzisiaj chciałbym zaprezentować bardzo podstawowy – można dodawać inne przyprawy, ocet itd. Takie sosy bardzo dobrze pasują do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs. Wspaniale podkreślą dzikiego ptactwa. W niektórych krajach np. w Niemczech można spotkać placki ziemniaczane z sosem jabłkowym, a w Holandii frytki. Oczywiście odpowiednio doprawione przeciery mogą służyć jako desery lub dodatki do nich.

Skład (6-8 porcji):

  • Jabłka (2 duże)
  • Woda (ok. pół szklanki)
  • Sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • Miód (łyżka)
  • Cynamon (pół łyżeczki)
  • Pieprz cayenne (pół łyżeczki lub do smaku)
  • Papryka ostra mielona (pół łyżeczki lub do smaku)
  • Sól

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny (w zależności jak mamy kwaśne jabłka możemy dodać trochę mniej lub trochę więcej). Dodajemy pół szklanki wody. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu raz po raz mieszając. Po tym jak jabłka zmiękną blendujemy na gładką masę dodając przyprawy oraz miód. Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!