Na tydzień przed Świętami chce się czegoś lżejszego. Przygotowujemy się już na przyszło-weekendowe obżarstwo. Dzisiaj z Małżonką postanowiliśmy, że mamy ochotę na tuńczyka. I tak oto powstała ta pyszna, świeża sałatka na rukoli z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, liczi i kaparami. Wszystko podlane przepysznym winegretem kaparowym pachnącym ziołami prowansalskimi. Po prostu idealna sałatka z tuńczyka.
Składniki (nie podaję ilości bo to zależy od ilości osób i waszych upodobań):
- Tuńczyk w kawałkach
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Liczi
- Kapary
- Cebula czerwona
- Oliwa z oliwek
- Biały ocet winny
- Zioła prowansalskie
- Cukier
- Sól
- Trochę zalewy z kaparów
Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy, osuszamy ręcznikiem i wykładamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w połówki. Liczi obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze cząstki. Ja użyłem dużych kaparów to musiałem je przepołowić jak pomidorki. Jeżeli mamy małe to po prostu wyciągamy z zalewy. Cebulę kroimy w krążki. Składniki układamy na rukoli.
Tuńczyka (ja użyłem z oliwy, ale dobry by był też w sosie własnym) odcedzamy. Wykładamy kawałki na warzywach.
Przygotowujemy sos winegret – mieszamy oliwę z oliwek z białym octem winnym (np. 6 łyżek oliwy i 4 łyżki octu, jeżeli jak ja lubicie bardziej octowe winegrety to dodajcie pół na pół). Dodajemy płaską łyżkę cukru, suszone zioła prowansalskie, trochę soli do smaku. Dodajemy ze dwie łyżki zalewy od kaparów. Wszystko dobrze mieszamy na gładki płyn.
Polewamy sosem warzywa z tuńczykiem. Możemy ozdobić kilkoma listkami bazylii.
Podawać możemy z dobrym, białym pieczywem lub samą sałatkę.
Smacznego!