Dzisiaj bardzo szybki przepis na sos winegret. Tradycyjnie winegret to olej lub oliwa wymieszana na gładką emulsję z czymś kwaśnym – np. z octem lub sokiem z cytryny. Można dodać dowolne przyprawy – bazylię, oregano, czosnek, pieprz. Winegrety wykorzystuje się do przyprawiania sałatek lub jako marynatę. Ja chciałbym zaproponować sos winegret do sałatek z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich i zalewy z kaparów.
Skład:
- Oliwa z oliwek
- Biały ocet winny
- Zioła prowansalskie
- Cukier
- Sól
- Trochę zalewy z kaparów
Tradycyjnie winegret jest przyrządzany w proporcji 3 do 1. Ale ja wolę bardziej octowy smak. Biorę 6 łyżek oliwy z oliwek i dodaję 4 łyżki octu. Dobrze mieszam. Dodaję do sosu łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszam. Dodaję dwie łyżki zalewy z kaparów. Mieszam. Dodaję płaską łyżkę lub pół łyżki cukru (zależy jak kwaśny wyszedł) i ewentualnie dosalam dwoma szczyptami soli. Mieszam intensywnie żeby zrobiła się jednolita emulsja i żeby dobrze rozpuścił się cukier i ewentualnie sól.
Ten winegret będzie idealnie pasował do sałatek ze świeżych warzyw, sałatek z tuńczykiem, sałatki cezar itd. Ważne, żeby wykorzystać w niej kapary – bo specjalnie robić kaparowy winegret nie mając w składnikach kaparów to trochę bez sensu. Jeżeli nie mamy kaparów to po prostu robimy winegret bez zalewy – wtedy wyjdzie nam aromatyczny winegret z ziołami prowansalskimi 😀
Smacznego!
Ten sos wykorzystałem ostatnio w sałatce z tuńczyka:
Sałatka z tuńczyka na rukoli z aromatycznym, kaparowym winegretem.