Bardzo prosta ale wyśmienita sałatka. Słodki burak idealnie komponuje się ze słonym serem i pikantną rukolą. Wszystko uzupełnia swoją chrupkością prażone ziarna słonecznika. Pycha! To będzie najmodniejsza sałatka zimy 2018/2019 🙂
Składniki (min. 4 osoby):
- Rukola świeża (300g)
- Burak (2 sztuki średnich)
- Ser typu feta (270-300g)
- Ziarna słonecznika (kilka garści)
- Sos miodowo-musztardowy
Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Po prostu wsypujemy na suchą patelnię i stopniowo ogrzewamy. Kiedy poczujemy przyjemny zapach oleju solimy i prażymy do uzyskania złotego koloru. Raz po raz mieszamy by się upewnić, że słonecznik się nie przypala.
Buraki najlepiej by było upiec – dobrze umyć, bez obierania położyć na blaszce wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na jakąś godzinkę lub do miękkości. Ale równie dobrze możecie kupić już gotowe, ugotowane jeżeli szkoda wam czasu i zachodu. Burak kroimy w kostkę.
Do tego kroimy ser – również w kosteczkę.
Przygotowujemy sos miodowo musztardowy i mieszamy go z rukolą. Wykładamy ją w naczynie w które chcemy podać sałatkę. Układamy na niej burak i na nim ser. Posypujemy wszystko prażonymi ziarnami słonecznika.
Polecam i smacznego!