Sałatka burak z fetą na rukoli w sosie miodowo-musztardowym.

Bardzo prosta ale wyśmienita sałatka. Słodki burak idealnie komponuje się ze słonym serem i pikantną rukolą. Wszystko uzupełnia swoją chrupkością prażone ziarna słonecznika. Pycha! To będzie najmodniejsza sałatka zimy 2018/2019 🙂

Składniki (min. 4 osoby):

  • Rukola świeża (300g)
  • Burak (2 sztuki średnich)
  • Ser typu feta (270-300g)
  • Ziarna słonecznika (kilka garści)
  • Sos miodowo-musztardowy

Sposób przyrządzania:

Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Po prostu wsypujemy na suchą patelnię i stopniowo ogrzewamy. Kiedy poczujemy przyjemny zapach oleju solimy i prażymy do uzyskania złotego koloru. Raz po raz mieszamy by się upewnić, że słonecznik się nie przypala.

Buraki najlepiej by było upiec – dobrze umyć, bez obierania położyć na blaszce wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na jakąś godzinkę lub do miękkości. Ale równie dobrze możecie kupić już gotowe, ugotowane jeżeli szkoda wam czasu i zachodu. Burak kroimy w kostkę.

Do tego kroimy ser – również w kosteczkę.

Przygotowujemy sos miodowo musztardowy i mieszamy go z rukolą. Wykładamy ją w naczynie w które chcemy podać sałatkę. Układamy na niej burak i na nim ser. Posypujemy wszystko prażonymi ziarnami słonecznika.

Polecam i smacznego!