Klasyczny sos miodowo-musztardowy do sałatek.

Klasyczny dressing do sałatek – bardzo dobrze sprawdza się do zaprawiania świeżych sałatek z rukoli, kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej. Słodki, kwaśny i zarazem odrobinę pikantny podkreśli smak każdych dodatków czy to sera czy kurczaka.

Składniki:

  • Ocet winny/owocowy (łyżka)
  • Miód (łyżka)
  • Musztarda (łyżka lub do smaku)
  • Olej (3 łyżki)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.

Ostatnim razem gdy robiłem ten sos używałem octu cydrowego, który dodaje wspaniałego, owocowego posmaku. Olej może być zwykły, rzepakowy, ale lepiej jeżeli to będzie bardziej delikatny olej z pestek winogron. Musztarda najbardziej mi smakuje Dijon – jest pikantna i ma bardzo ładny kolor. Przez to, że jest intensywniejsza niż zwykłe musztardy stołowe dodaje jej odpowiednio mniej.

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!