W zeszłym tygodniu prezentowałem wam kaszotto z kaszy bulgur. Danie to można podać jako nadzienie do pieczonych pomidorów. W ten sposób powstaje albo aromatyczna przystawka, albo jako kolorowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego – mięs, ryb, drobiu itd.
Składniki wykorzystamy praktycznie te same co w przepisie:
Czyli:
- Kasza Bulgur
- Kurki
- Natka pietruszki
- Olej arganowy
- Czosnek
- Przyprawy: Anyż, Kurkuma, Sól, Pieprz
- Opcjonalnie: Orzechy włoskie prażone, kruszone
- Opcjonalnie: Starty kozi ser do dekoracji
Plus świeże, dosyć sprężyste pomidory (takie, które zbytnio się nie rozgotują podczas pieczenia). Proporcje należy dobrać wg. przepisu na kaszotto dopasowując do wielkości pomidorów. Zamiast pomidorów można użyć także kolorową paprykę.
Sposób przyrządzania:
Na początek musimy ugotować kaszę w proporcji 1:2. Tzn. na szklankę Bulgura bierzemy dwie wody. Kaszę trochę studzimy (jeżeli mamy jakąś większą miskę to rozprowadzamy kaszę po brzegach – szybciej wystygnie). W międzyczasie siekamy drobno kurki oraz pietruszkę. Łączymy te składniki dodatkowo przyprawiając anyżem, kurkumą i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy olej arganowy. Mieszamy wszystko na jednorodną masę.
Z pomidorów obcinamy wierzchy tak, by powstały „pokrywki”. Usuwamy nasiona – tak by powstały naczynka na kaszę.
Nadziewamy pomidory kaszą delikatnie ją dociskając. Na kaszę wykładamy warstwę startego koziego sera oraz posypujemy kruszonymi orzechami. Nakrywamy pomidory „pokrywkami”.
Wstawiamy tak przygotowane pomidory do rozgrzanego do 180 – 190*C piekarnika i pieczemy 25-30 minut.