Aromatycznie orzechowe Bulgur kaszotto.

Kaszotto1

Kasza Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej twardej, sporządzony z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża. Często używany jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest niezwykle cenna ponieważ posiada w składzie bioaktywne antyoksynadnty pozytywnie wpływające na zdrowie. Dzisiaj przyrządzimy kaszotto o wyjątkowo intensywnym, orzechowym aromacie. Oczywiście póki trwa sezon nie zapominamy o kurkach! Danie jest bezmięsne także nadaje się również dla wegetarian.

Lista składników jest niezbyt długa:

  • Kasza Bulgur – 1 szklanka
  • Kurki – 200g
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Olej arganowy – 2 łyżki
  • Olej sezamowy – 1 łyżka (do smażenia)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: Anyż, Kurkuma, Sól, Pieprz
  • Opcjonalnie: Orzechy włoskie prażone, kruszone
  • Opcjonalnie: Starty kozi ser do dekoracji
Na początek musimy ugotować kaszę w proporcji 1:2. Tzn. na szklankę Bulgura bierzemy dwie wody. Kaszę trochę studzimy (jeżeli mamy jakąś większą miskę to rozprowadzamy kaszę po brzegach – szybciej wystygnie). W międzyczasie siekamy drobno kurki oraz pietruszkę. Łączymy te składniki dodatkowo przyprawiając anyżem (około łyżeczki), kurkumą (dwie łyżeczki) i wyciśniętym czosnkiem.
Mieszamy wszystko na jednorodną masę.
Na patelni rozgrzewamy (nie za mocno) olej sezamowy i wykładamy nasze kaszotto. Solimy oraz pieprzymy już na patelni. Kurki puszczą wtedy sok. Przesmażamy wszystko dodając w razie potrzeby wody (ja użyłem ok. pół szklanki) na średnim ogniu ok. 20-25 minut. Kaszotto nie powinno być zbyt suche – należy pamiętać by było aksamitne, lekko wilgotne.
Pod koniec gotowania, kiedy kaszotto już zdejmiemy z ognia dodajemy olej arganowy i mieszamy całość. Olej ten zachowuje wtedy pełnię zalet zdrowotnych, a dzięki temu, że kasza jest ciepła i tak odda nam cały swój wspaniały, orzechowy aromat i smak. Dla dodania chrupkości można dodać kruszone prażone orzechy włoskie lub inne orzeszki (np. orzeszki pini). Porcje dekorujemy natką pietruszki oraz odrobiną koziego sera.
Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *