Aromatycznie orzechowe Bulgur kaszotto.

Kaszotto1

Kasza Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej twardej, sporządzony z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża. Często używany jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest niezwykle cenna ponieważ posiada w składzie bioaktywne antyoksynadnty pozytywnie wpływające na zdrowie. Dzisiaj przyrządzimy kaszotto o wyjątkowo intensywnym, orzechowym aromacie. Oczywiście póki trwa sezon nie zapominamy o kurkach! Danie jest bezmięsne także nadaje się również dla wegetarian.

Lista składników jest niezbyt długa:

  • Kasza Bulgur – 1 szklanka
  • Kurki – 200g
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Olej arganowy – 2 łyżki
  • Olej sezamowy – 1 łyżka (do smażenia)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: Anyż, Kurkuma, Sól, Pieprz
  • Opcjonalnie: Orzechy włoskie prażone, kruszone
  • Opcjonalnie: Starty kozi ser do dekoracji
Na początek musimy ugotować kaszę w proporcji 1:2. Tzn. na szklankę Bulgura bierzemy dwie wody. Kaszę trochę studzimy (jeżeli mamy jakąś większą miskę to rozprowadzamy kaszę po brzegach – szybciej wystygnie). W międzyczasie siekamy drobno kurki oraz pietruszkę. Łączymy te składniki dodatkowo przyprawiając anyżem (około łyżeczki), kurkumą (dwie łyżeczki) i wyciśniętym czosnkiem.
Mieszamy wszystko na jednorodną masę.
Na patelni rozgrzewamy (nie za mocno) olej sezamowy i wykładamy nasze kaszotto. Solimy oraz pieprzymy już na patelni. Kurki puszczą wtedy sok. Przesmażamy wszystko dodając w razie potrzeby wody (ja użyłem ok. pół szklanki) na średnim ogniu ok. 20-25 minut. Kaszotto nie powinno być zbyt suche – należy pamiętać by było aksamitne, lekko wilgotne.
Pod koniec gotowania, kiedy kaszotto już zdejmiemy z ognia dodajemy olej arganowy i mieszamy całość. Olej ten zachowuje wtedy pełnię zalet zdrowotnych, a dzięki temu, że kasza jest ciepła i tak odda nam cały swój wspaniały, orzechowy aromat i smak. Dla dodania chrupkości można dodać kruszone prażone orzechy włoskie lub inne orzeszki (np. orzeszki pini). Porcje dekorujemy natką pietruszki oraz odrobiną koziego sera.
Spodobało się? Polub! Udostępnij!