Carpaccio z buraka.

1burak

Dzisiaj przygotujemy prostą, ale jakże pyszną przystawkę – carpaccio z buraka. Wiem co powiecie – też uwielbiam „prawdziwe”, mięsne carpaccio z wołowiny, albo z sarny. Dajcie jednak szansę temu wydawało by się niepozornemu warzywu – przekonacie się jakie może być pyszne!

Burak jest niedoceniany, coraz rzadziej się go spotyka na naszych stołach. Warto go zjadać ponieważ posiada wiele cennych właściwości. Antocyjany, sporo kwasu foliowego oraz wiele pierwiastków mineralnych pozytywnie wpływają na zdrowie a zwłaszcza na układ krwionośny. Należy jedynie pamiętać, że związki te łatwo rozpuszczają się w wodzie i jeżeli chcemy przygotować buraki inaczej niż do zupy to lepiej je upiec w skórce niż gotować.
Lista składników (na 2 osoby):
  • 2 średnie buraki
  • kilka listków szpinaku baby
  • odrobina twardego sera – może być twardy kozi, parmezan lub grana padano
  • kapary
  • oliwa z oliwek albo inny olej roślinny
  • ocet balsamiczny
  • opcjonalnie cytryna
  • pieprz
  • sól
Sposób przyrządzania:
Buraki dokładnie myjemy. Zawijamy w folię aluminiową i wykładamy na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Pieczemy ok. godziny do miękkości (czas tak naprawdę zależy od wielkości buraków,  nie powinny być za miękkie).
Po upieczeniu i przestudzeniu obieramy buraki ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu i dekorujemy szpinakiem (idealnie nada się też świeża rukola), startym na grubej tarce serem (ja użyłem koziego), kaparami. Wszystko musimy skropić oliwą z oliwek (ja użyłem oleju rzepakowego cytrynowego) oraz octem balsamicznym (ja miałem balsamiczny z miodem). Można skropić sokiem z cytryny – byleby nie przesadzić, żeby nie były za kwaśne. Solimy i pieprzymy do smaku.
Spodobało się? Polub! Udostępnij!