Pimientos de Padrón z sosem aioli.

Ostatnio często widuję w moim ulubionym dyskoncie te papryczki. Piękne, aromatyczne zielone Padron. Dzisiaj pokażę wam jak można w szybki i prosty sposób przyrządzić jedno z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas. Możemy je wykorzystać jako dodatek do mięs z grilla lub jako samodzielną przystawkę. Tradycyjnie papryczki te podaje się z solą gruboziarnistą, ale dzisiaj dodatkowo podamy je z sosem aioli, który jak dla mnie idealnie podkreśla ich paprykowy posmak. Uwaga: Chodzą legendy, że jedna na siedem papryczek bywa ostra i jedzenie tego tapas to jak gra w „hiszpańską ruletkę”. Ja jestem jednak wyjątkowym szczęściarzem bo mi się żadna ostra jak dotąd nie trafiła…

Składniki (2 osoby):

  • Papryczki Padron (200g)
  • Sos aioli – przepis
  • Sól gruboziarnista
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • [Opcjonalnie]: Cytryna

Sposób przygotowania:

Papryczki myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Grzejemy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucamy papryczki i smażymy, aż zaczną się delikatnie grillować – kilkukrotnie mieszamy. Trwa to ok. 5 minut. Po tym czasie jak się zarumienią z każdej strony nakrywamy przykrywką by doszły (zmniejszamy dosyć mocno ogień) – czekamy kolejne 5 minut.

Podajemy ciepłe z sosem aioli i solą gruboziarnistą w towarzystwie cytryny. Smacznego!

Ps. oczywiście równie dobrze można by było te papryczki zgrillować na grillu wcześniej delikatnie skrapiając oliwą.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!