Pimientos de Padrón z sosem aioli.

Ostatnio często widuję w moim ulubionym dyskoncie te papryczki. Piękne, aromatyczne zielone Padron. Dzisiaj pokażę wam jak można w szybki i prosty sposób przyrządzić jedno z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas. Możemy je wykorzystać jako dodatek do mięs z grilla lub jako samodzielną przystawkę. Tradycyjnie papryczki te podaje się z solą gruboziarnistą, ale dzisiaj dodatkowo podamy je z sosem aioli, który jak dla mnie idealnie podkreśla ich paprykowy posmak. Uwaga: Chodzą legendy, że jedna na siedem papryczek bywa ostra i jedzenie tego tapas to jak gra w „hiszpańską ruletkę”. Ja jestem jednak wyjątkowym szczęściarzem bo mi się żadna ostra jak dotąd nie trafiła…

Składniki (2 osoby):

  • Papryczki Padron (200g)
  • Sos aioli – przepis
  • Sól gruboziarnista
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • [Opcjonalnie]: Cytryna

Sposób przygotowania:

Papryczki myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Grzejemy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucamy papryczki i smażymy, aż zaczną się delikatnie grillować – kilkukrotnie mieszamy. Trwa to ok. 5 minut. Po tym czasie jak się zarumienią z każdej strony nakrywamy przykrywką by doszły (zmniejszamy dosyć mocno ogień) – czekamy kolejne 5 minut.

Podajemy ciepłe z sosem aioli i solą gruboziarnistą w towarzystwie cytryny. Smacznego!

Ps. oczywiście równie dobrze można by było te papryczki zgrillować na grillu wcześniej delikatnie skrapiając oliwą.

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *