Ostatnio często widuję w moim ulubionym dyskoncie te papryczki. Piękne, aromatyczne zielone Padron. Dzisiaj pokażę wam jak można w szybki i prosty sposób przyrządzić jedno z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas. Możemy je wykorzystać jako dodatek do mięs z grilla lub jako samodzielną przystawkę. Tradycyjnie papryczki te podaje się z solą gruboziarnistą, ale dzisiaj dodatkowo podamy je z sosem aioli, który jak dla mnie idealnie podkreśla ich paprykowy posmak. Uwaga: Chodzą legendy, że jedna na siedem papryczek bywa ostra i jedzenie tego tapas to jak gra w „hiszpańską ruletkę”. Ja jestem jednak wyjątkowym szczęściarzem bo mi się żadna ostra jak dotąd nie trafiła…
Składniki (2 osoby):
- Papryczki Padron (200g)
- Sos aioli – przepis
- Sól gruboziarnista
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- [Opcjonalnie]: Cytryna
Sposób przygotowania:
Papryczki myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Grzejemy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucamy papryczki i smażymy, aż zaczną się delikatnie grillować – kilkukrotnie mieszamy. Trwa to ok. 5 minut. Po tym czasie jak się zarumienią z każdej strony nakrywamy przykrywką by doszły (zmniejszamy dosyć mocno ogień) – czekamy kolejne 5 minut.
Podajemy ciepłe z sosem aioli i solą gruboziarnistą w towarzystwie cytryny. Smacznego!
Ps. oczywiście równie dobrze można by było te papryczki zgrillować na grillu wcześniej delikatnie skrapiając oliwą.