Pudding czekoladowy na kozim mleku.

1_pudding_kozi

Dzisiaj proponuję bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Czekoladowy pudding z ręcznie bitą śmietaną. Klasyczne połączenie, które osłodzi niejedną kolację. Wykorzystałem mleko kozie bo jest bardzo zdrowe i smaczne, ale de facto można taki deser przyrządzić na bazie zwykłego mleka od krowy.

Składniki (4 porcje):

  • Cukier brązowy (pół szklanki)
  • Kakao niesłodzone (1/3 szklanki)
  • Mąka pszenna (3-4 łyżki)
  • Sól morska (dwie łyżeczki)
  • Mleko kozie (2 szklanki)
  • Żółtka jaja (2 duże)
  • Laska wanilii (cała)
  • Śmietanka 30% (250 ml)
  • Cukier puder (2-3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Wymieszać składniki sypkie w garnku (np. trzepaczką). Dodać mleko i gotować na średnim ogniu uważając by opadające na spód kakao z mąką się nie przypaliło. Najlepiej jest raz po raz dokładnie przemieszać masę.

2_pudding_kozi

Gotować około 5 minut póki na powierzchni nie będą się tworzyć bąble. W tym czasie wbić żółtka do miski i rozbijać je trzepaczką do uzyskania jednorodnej masy. Kiedy nasza baza do puddingu zacznie się bąblować zdejmujemy ją z ognia. Do żółtek dodajemy łyżkę tego płynu i dobrze trzepiemy. Powtarzamy tę czynność parę razy – uchroni to nasze żółtka przed zwarzeniem.

Po tym jak zahartowaliśmy nasze żółtka wlewamy powstałą mieszankę spowrotem do garnka i porządnie mieszamy. Podgrzewamy garnek na średnim ogniu do lekkiego zagotowania często mieszając. Gotujemy ok. minuty by pudding zaczął lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wanilię po czym znowu mieszamy.

Przelewamy pudding do salaterek czy też innych naczynek i dajemy odrobinę wystygnąć po czym kiedy będzie letni wstawiamy do lodówki (bo nie należy wstawiać gorących rzeczy do lodówki!). Dajemy wystygnąć godzinkę-dwie.

3_pudding_kozi

Przed podaniem ubijamy śmietanę. Ja lubię dodać ze dwie-trzy łyżki cukru pudru by nabrała fajnego – słodkiego smaku.

Deser możemy podawać z samą śmietaną – wtedy można delikatnie oprószyć go kakao proszkiem np. przez sitko. Możemy też dodatkowo posypać owocami lub orzechami. Ja wykorzystałem owoc granatu bo fajnie przełamywał słodycz puddingu i śmietany.

Smacznego!

4_pudding_kozi

1_pudding_kozi

 

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *