Guacamole to po prostu sos z awokado (w języku nahuatl āhuacatl – awokado, molli – sos). W podstawowej wersji to tylko awokado, sok z limonki i sól. Jednak dzisiaj istnieją setki, jak nie tysiące możliwości przyrządzenia guacamole. Sos ten jest bardzo świeży w smaku i idealnie nadaje się jako dip do nachosów, do jedzenia z tortillą lub jako uzupełnienie praktycznie każdego dania kuchni meksykańskiej czy też tex-mex. Ja wykorzystałem swoje najprostsze guacamole jako dodatek do szarpanej wieprzowiny podawanej w tacos z pomidorową salsą.
Skład (spora miseczka guacamole):
- Awokado (2 dojrzałe)
- Limonka (sok z połowy limonki oraz odrobina startej skórki)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Kumin (2 łyżeczki)
- Czerwony pieprz (łyżeczka)
- Cukier (łyżka/dwie w zależności od kwaśności limonki)
- Czosnek (mały ząbek)
Sposób przygotowania:
Awokado rozciąć na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry. Rozgnieść widelcem z dodatkiem dwóch łyżek oliwy z oliwek i sokiem z połowy limonki do uzyskania jednolitej masy. Zetrzeć odrobinę skórki z limonki dla podkreślenia cytrusowego aromatu. Dodać 2 łyżeczki startego kuminu (ja rozcierałem w moździerzu razem z czerwonym pieprzem) oraz startym czerwonym pieprzem. Dodać mały ząbek czosnku – drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Skosztować i dodać cukru dla przełamania kwaśności limonki – w ilościach składników podałem łyżkę, dwie ale miałem wyjątkowo kwaśną limonkę.
W przepisie nie ma soli – bo ja podawałem guacamole jako dodatek do długo pieczonej wieprzowiny, która wyszła całkiem słona. Jeżeli będziecie podawać z czymś o mniej wyraźnym smaku to można dodać soli do smaku.
Smacznego!