Najprostsze guacamole pod Słońcem!

Guacamole to po prostu sos z awokado (w języku nahuatl āhuacatl – awokado, molli – sos). W podstawowej wersji to tylko awokado, sok z limonki i sól. Jednak dzisiaj istnieją setki, jak nie tysiące możliwości przyrządzenia guacamole. Sos ten jest bardzo świeży w smaku i idealnie nadaje się jako dip do nachosów, do jedzenia z tortillą lub jako uzupełnienie praktycznie każdego dania kuchni meksykańskiej czy też tex-mex. Ja wykorzystałem swoje najprostsze guacamole jako dodatek do szarpanej wieprzowiny podawanej w tacos z pomidorową salsą.

Skład (spora miseczka guacamole):

  • Awokado (2 dojrzałe)
  • Limonka (sok z połowy limonki oraz odrobina startej skórki)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Kumin (2 łyżeczki)
  • Czerwony pieprz (łyżeczka)
  • Cukier (łyżka/dwie w zależności od kwaśności limonki)
  • Czosnek (mały ząbek)

Sposób przygotowania:

Awokado rozciąć na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry. Rozgnieść widelcem z dodatkiem dwóch łyżek oliwy z oliwek i sokiem z połowy limonki do uzyskania jednolitej masy. Zetrzeć odrobinę skórki z limonki dla podkreślenia cytrusowego aromatu. Dodać 2 łyżeczki startego kuminu (ja rozcierałem w moździerzu razem z czerwonym pieprzem) oraz startym czerwonym pieprzem. Dodać mały ząbek czosnku – drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.  Skosztować i dodać cukru dla przełamania kwaśności limonki – w ilościach składników podałem łyżkę, dwie ale miałem wyjątkowo kwaśną limonkę.

W przepisie nie ma soli – bo ja podawałem guacamole jako dodatek do długo pieczonej wieprzowiny, która wyszła całkiem słona. Jeżeli będziecie podawać z czymś o mniej wyraźnym smaku to można dodać soli do smaku.

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Jedna myśl na temat “Najprostsze guacamole pod Słońcem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *