Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka idealne na jeden kęs. Pyszne, maślane z dobrą marmoladą – idealne na przyjęcie, albo na niedzielną herbatkę. Bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników.
Składniki (ok. 60 lub więcej w zależności od rozmiaru):
- Masło (250g)
- Mąka (2 szklanki)
- Cukier (do dekoracji)
- Marmolada (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło – nie prosto z lodówki zagnieść z mąką do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Zrolować ciasto w ruloniki. Porcjować nożem i z powstałych kawałków uformować kuleczki po czym przycisnąć palcem środek robiąc miejsce na marmoladę.
Maczać ciasteczka z jednej strony w cukrze. Ja użyłem cukru drobnoziarnistego do dekoracji ciast i wypieków. Kładziemy na tę stronę odrobinę marmolady (najlepiej domowej, ale ja użyłem gotowej wieloowocowej). Można by było użyć też powideł – ale parę razy próbowałem i mi się powidła rozlewały.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 160*C piekarnika (funkcja góra-dół) na 15 minut. Po upływie tego czasu zwiększamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 5 minut.
Po upieczeniu warto dać ciasteczkom chwilkę na wystudzenie odkładając je na deseczkę.
Smacznego!