Kruche ciasteczka z marmoladą – na jeden kęs.

Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka idealne na jeden kęs. Pyszne, maślane z dobrą marmoladą – idealne na przyjęcie, albo na niedzielną herbatkę. Bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników.

Składniki (ok. 60 lub więcej w zależności od rozmiaru):

  • Masło (250g)
  • Mąka (2 szklanki)
  • Cukier (do dekoracji)
  • Marmolada (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Miękkie masło – nie prosto z lodówki zagnieść z mąką do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Zrolować ciasto w ruloniki. Porcjować nożem i z powstałych kawałków uformować kuleczki po czym przycisnąć palcem środek robiąc miejsce na marmoladę.

Maczać ciasteczka z jednej strony w cukrze. Ja użyłem cukru drobnoziarnistego do dekoracji ciast i wypieków. Kładziemy na tę stronę odrobinę marmolady (najlepiej domowej, ale ja użyłem gotowej wieloowocowej). Można by było użyć też powideł – ale parę razy próbowałem i mi się powidła rozlewały.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 160*C piekarnika (funkcja góra-dół) na 15 minut. Po upływie tego czasu zwiększamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 5 minut.

Po upieczeniu warto dać ciasteczkom chwilkę na wystudzenie odkładając je na deseczkę.

Smacznego!

Spodobało się? Polub! Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *