Łososioburger wspaniały na szpinaku baby.

1_lososioburger

Fast food nie musi być niezdrowy. A burger wbrew pozorom nie musi być z wołowiny. Przedstawiam wam Łososioburger (Salmon’o’burger dla Amerykanofilów ;))! Pełny zdrowych kwasów Omega-3 łosoś łączy się z bogatym w żelazo, witaminy i antyoksydanty szpinakiem. Kompozycję uzupełnia bardzo zdrowy ser kozi i beztłuszczowy dresing – miodowo-musztardowy sos.

Składniki (2 burgery):

  • Bułka grahamka albo inna pełnoziarnista (2 sztuki)
  • Łosoś świeży filet – z dobrego źródła (300g)
  • Szpinak baby (100g)
  • Ser kozi (2 plastry)
  • Koperek świeży (garść)
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • Musztarda Dijon (3 łyżeczki)
  • Miód (łyżeczka)
  • Sok z cytryny (1 łyżka)
  • [Przyprawy]: Papryka wędzona (1 łyżeczka), Sól wędzonkowa (1 łyżeczka)
  • Bułka tarta (3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (do smażenia)
  • Sól
  • Pieprz
  • [Opcjonalnie]: Papryka chili świeża (pół papryczki)

4_lososioburger

Sposób przygotowania:

Z filetu łososia zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego i dodajemy bułkę tartą, koperek, paprykę wędzoną, sól wędzonkową i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki pół świeżej papryczki chili (rekomenduję dodać – podbija bardzo smak ryby). Blendujemy na jednolitą masę. Co prawda można by było posiekać – ale trzeba bardzo drobno i jak dla mnie blendowanie w niczym nie przeszkadza. Formujemy dwa kotlety odpowiadające średnicą naszym bułką.

Robimy sos – mieszając musztardę Dijon z miodem i sokiem z cytryny. Odrobinę solimy i pieprzymy do smaku.

Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy połowę naszej oliwy i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Uważając by go nie przypalić podgrzewamy, aż zacznie oddawać smak. Dodajemy szpinak i przesmażamy parę minut, aż delikatnie odparuje.

Na drugiej patelni (chociaż ja usmażyłem na tej samej po zdjęciu szpinaku) smażymy nasze burgery. Po 2,5-3 minuty z każdej strony, przy czym po obróceniu kładziemy na każdy plaster sera by się stopił. Burgery w sezonie letnim można by w analogiczny sposób zgrillować.

Bułki kroimy na połowy, każdą połowę smarując sosem. Na dolną część wykładamy szpinak, na szpinak burger z serem. Na ser możemy dodać jeszcze trochę pysznego sosu musztardowo-miodowego i przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Przepis powstał jako zgłoszenie w Konkursie na zdrowy Fast-food organizowanym przez Akademię Smaku -http://akademiasmaku.pl.

2_lososioburger

3_lososioburger

5_lososioburger