Fast food nie musi być niezdrowy. A burger wbrew pozorom nie musi być z wołowiny. Przedstawiam wam Łososioburger (Salmon’o’burger dla Amerykanofilów ;))! Pełny zdrowych kwasów Omega-3 łosoś łączy się z bogatym w żelazo, witaminy i antyoksydanty szpinakiem. Kompozycję uzupełnia bardzo zdrowy ser kozi i beztłuszczowy dresing – miodowo-musztardowy sos.
Składniki (2 burgery):
- Bułka grahamka albo inna pełnoziarnista (2 sztuki)
- Łosoś świeży filet – z dobrego źródła (300g)
- Szpinak baby (100g)
- Ser kozi (2 plastry)
- Koperek świeży (garść)
- Czosnek (2-3 ząbki)
- Musztarda Dijon (3 łyżeczki)
- Miód (łyżeczka)
- Sok z cytryny (1 łyżka)
- [Przyprawy]: Papryka wędzona (1 łyżeczka), Sól wędzonkowa (1 łyżeczka)
- Bułka tarta (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek (do smażenia)
- Sól
- Pieprz
- [Opcjonalnie]: Papryka chili świeża (pół papryczki)
Sposób przygotowania:
Z filetu łososia zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego i dodajemy bułkę tartą, koperek, paprykę wędzoną, sól wędzonkową i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki pół świeżej papryczki chili (rekomenduję dodać – podbija bardzo smak ryby). Blendujemy na jednolitą masę. Co prawda można by było posiekać – ale trzeba bardzo drobno i jak dla mnie blendowanie w niczym nie przeszkadza. Formujemy dwa kotlety odpowiadające średnicą naszym bułką.
Robimy sos – mieszając musztardę Dijon z miodem i sokiem z cytryny. Odrobinę solimy i pieprzymy do smaku.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy połowę naszej oliwy i dodajemy do niej wyciśnięty czosnek. Uważając by go nie przypalić podgrzewamy, aż zacznie oddawać smak. Dodajemy szpinak i przesmażamy parę minut, aż delikatnie odparuje.
Na drugiej patelni (chociaż ja usmażyłem na tej samej po zdjęciu szpinaku) smażymy nasze burgery. Po 2,5-3 minuty z każdej strony, przy czym po obróceniu kładziemy na każdy plaster sera by się stopił. Burgery w sezonie letnim można by w analogiczny sposób zgrillować.
Bułki kroimy na połowy, każdą połowę smarując sosem. Na dolną część wykładamy szpinak, na szpinak burger z serem. Na ser możemy dodać jeszcze trochę pysznego sosu musztardowo-miodowego i przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Przepis powstał jako zgłoszenie w Konkursie na zdrowy Fast-food organizowanym przez Akademię Smaku -http://akademiasmaku.pl.