Cudowne, aromatyczne krewetki à la Nowy Orlean.

1_krewetki_nobbq

Od dłuższego czasu chodziły za mną krewetki. Myślałem, czy nie zrobić może paelli, risotta czy może postawić na klasyczne – smażone z czosnkiem. Oglądając kanał Food Wishes na YouTube (zresztą polecam serdecznie – jeden z moich ulubionych kanałów o gotowaniu) natrafiłem na przepis na Barbecue Shrimp w stylu nowoorleańskim. Spodobało mi się przede wszystkim, że krewetki w ten sposób wykonane podaje się z ryżem i pysznym sosem. Po przeanalizowaniu przepisu zmieniłem kilka składników bo niestety po prostu nie mam do nich dostępu i zobaczcie co z tego wyszło! Danie wspaniałe, aromatyczne i bardzo świeże w smaku. Sos wychodzi pikantny, mocno cytrynowy. Krewetki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla wielbicieli owoców morza pozycja obowiązkowa!

Składniki (2-4 osób):

Krewetki:

  • Krewetki w pancerzach (450g)
  • Olej roślinny
  • Mieszanka przypraw (2 łyżki)
  • Masło (2-3 łyżki)
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Cytryna (1 sztuka – sok)
  • Świeży rozmaryn (łyżka)
  • Sos Worcestershire (2-3 łyżki, albo do smaku)
  • Sos ostry np. piri-piri, tabasco itd. (do smaku)
  • Bulion (dwie szklanki)
  • Ryż biały (1 lub 2 woreczki w zależności od ilości osób)

Mieszanka przypraw:

6_krewetki_nobbq

  • Pieprz czarny (łyżka- dwie)
  • Pieprz czerwony (pół łyżki)
  • Kozieradka (łyżeczka-półtorej)
  • Gorczyca biała (łyżeczka-półtorej)
  • Imbir (łyżeczka)
  • Papryka czerwona (4 łyżeczki)
  • Papryka wędzona (2 łyżeczki)
  • Pieprz Cayenne (pół łyżeczki)
  • Oregano (łyżeczka)
  • Bazylia (łyżeczka)
  • Liść laurowy (2 sztuki)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. Tak naprawdę najważniejszymi składnikami są pieprz, papryka, pieprz cayenne. Z resztą możecie pofantazjować i dodać coś od siebie. Ilości przypraw też orientacyjne bo po pierwsze kwestia smaku, a po drugie mi wyszło o połowę za dużo, ale zostawiam sobie na później do czego innego – myślę, że taka mieszanka przypraw będzie pasowała nawet do wieprzowiny. Wszystko ucieramy ze sobą w moździerzu do uzyskania w miarę jednolitego proszku.

7_krewetki_nobbq

 Kiedy mamy gotowe przyprawy zaczynamy pracę z krewetkami. Obieramy je z pancerzy przy czym ich nie wyrzucamy! Przekładamy do osobnego garnka, gdyż posłużą nam do wykonania sosu. Obrane krewetki podlewamy olejem roślinnym (ja użyłem rzepakowego -bo jest neutralny w smaku) i dodajemy ok. dwóch łyżek naszych przypraw. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w zakrytej misce na ok. godzinę, żeby się zamarynowały i przeszły smakami (możemy krewetki zostawić na dłużej – wtedy muszą trafić do lodówki).

5_krewetki_nobbq

Na ok. pół godziny przed podaniem zaczynamy robić sos. Wrzucamy do garnka nasze pancerze i delikatnie podsmażamy na łyżce masła (ogień średni – żeby nie spalić masła). Wystarczy parę minut by pancerze zaczęły pachnieć jak podsmażane krewetki – bardzo intensywnie, rybnie. To znak, że są gotowe do zalania dwoma szklankami bulionu (ja użyłem kostki cielęcej, można użyć drobiowego – a najlepiej domowej roboty z kury). Gotujemy sos na dosyć małym ogniu ok. 35 minut tak, by wydobyć cały krewetkowy aromat.

8_krewetki_nobbq

Kiedy sos się ugotuje przelewamy go przez sitko. Dodajemy sok z całej cytryny (świeżo wyciśnięty) oraz Sos Worcester (ja dodałem 4 łyżki – więcej niż w przepisie) i jakiś ostry sos do smaku (ja użyłem z papryczek piri-piri). Na 10-15 minut przed końcem robienia sosu warto wstawić ryż – wtedy będzie gotowy do podania razem z krewetkami.

9_krewetki_nobbq

Kiedy mamy gotowy sos warto jeszcze przygotować sobie drobno posiekany, świeży rozmaryn oraz wycisnąć 6 ząbków czosnku. Bo kiedy zaczniemy smażyć krewetki może nam po prostu zabraknąć czasu na przygotowanie tych składników. Jak już wszystko mamy gotowe możemy przejść do kulminacyjnego elementu naszego dania. Wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie nasze krewetki. Patelnia powinna być bez tłuszczu bo marynowaliśmy mięso w oleju. Smażymy na złoto z jednej strony (ok. minuty) po czym przewracamy na drugą. Dodajemy wyciśnięty czosnek (i oczywiście uważamy, żeby go nie spalić) i posiekany rozmaryn. Smażymy kolejną minutę (w zależności jak duże mamy krewetki – uważamy by je nie przegotować). W tym momencie możemy dodać masła i smażyć jeszcze parę chwil. Ja nie dodałem bo chciałem mieć wersję lżejszą.

23_krewetki_nobbq

Kiedy uważamy, że nasze krewetki są gotowe zalewamy je sosem i gotujemy jeszcze z minutkę.

24

Po minucie krewetki wyjmujemy łyżką cedzakową. Podkręcamy ogień i redukujemy sos do odpowiadającej nam konsystencji. Pamiętajcie, że im gęstszy tym bardziej intensywny.

Podajemy koniecznie z ryżem (który właśnie powinien dojść :)) wykładając krewetki na ryż i podlewając pysznym sosem.

Smacznego!

PS. Przypominam o trwającej akcji promocyjnej w której możecie uzyskać 10% zniżki na produkty firmy Ambition w sklepie Dajar (http://sklep.dajar.pl/ambition). Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. #Ambition

2_krewetki_nobbq

3_krewetki_nobbq

4_krewetki_nobbq


Ambition z dbałością